Последни новини
Home / Законът / Избори 2022 : Заявления за гласуване на друг адрес – до 17 септември, за вот в чужбина до 6 септември

Избори 2022 : Заявления за гласуване на друг адрес – до 17 септември, за вот в чужбина до 6 септември

Defakto.bg

Избирателите в България, чийто настоящ адрес е различен от постоянния, трябва да подадат заявление за това до 17 септември,  напоминаха на брифинг от  Централната избирателна комисия (ЦИК). Целта е с това да бъдат променени избирателните списъци.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес трябва да бъде подадено до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник, където е въпросният адрес. „Подаването на заявление става или на място в дадената общинска администрация, или електронно през сайта на ГРАО. В ЦИК такива заявления не се подават“, заяви Росица Матева, зам.-председател на ЦИК. В България може да се гласува в секциите, към които хората са разпределени по списъците. Справка за номера и адреса на избирателната секция ще може да се прави на сайта на „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО).

До 6 септември може да се подават заявления за гласуване в чужбина.  Най-лесно е това да се направи през сайта на комисията. Подаването на заявление за гласуване в чужбина не е задължително, за да се гласува, но е важно за разкриването на нови секции.   „Докато сме в официален празник, може, след това не. Остават още пет дни“, каза зам.-председателят Цветозар Томов.    По думите му подадените досега заявления са около два пъти по-малко от тези за изборите през ноември миналата година.  По предварителни данни секциите за гласуване в чужбина няма да са повече от 800, каза Томов.

В България ще има 9363 секции, в които ще се гласува с машина. В 1104 ще има втора машина, обяви  Матева.

В чужбина в някои секции ще се гласува с машини, в други – не. В 290 секции ще има машина, в 233 от тях ще има втора машина. Уговорката е, че след 6 септември, според подадените заявления ще се прецени дали във всички секции с машини в чужбина те да не бъдат по две, обясни Матева.

Тя посочи, че 23 партии и 6 коалиции са регистрирани за изборите, но вчера една от партиите не е регистрирала листи и няма да фигурира в бюлетината. Става въпрос за „Единна народна партия“ (ЕНП), каза Матева.

Министерството на външните работи ще отговаря за транспорта на машините извън страната, стана ясно от думите й. В момента тече поръчка за транспорта и поддръжката на машините в страната за вота. Инсталирането на машините отнема между 7-10 дни, уточни Матева.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.