Последни новини
Home / Законът / ВКС намали наказанието на бивш зам.областен управител за шофиране след употреба на алкохол

ВКС намали наказанието на бивш зам.областен управител за шофиране след употреба на алкохол

Defakto.bg

Второ наказателно отделение на Върховния касационен съд (ВКС) е изменило решението на Софийския апелативен съд (САС), като намалява размера на наложеното наказание на зам. Областния управител на Монтана Цветко Ц. за извършено престъпление по чл.343б, ал.1 НК, съобщава съдът. Той бил наказан с лишаване от право да управлява моторно превозно средство от две години на една година и шест месеца за шофиране през 2019 г. с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. Оставя в сила решението в останалата му част.

Делото е образувано по касационна жалба на подсъдимия Цветко Ц. срещу решението Софийския апелативен съд, с което е потвърдена присъдата на Софийския градски съд по н.о.х.д. № 820/2020 г. С нея подсъдимият е признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 343б, ал. 1 вр. чл. 54 от НК (управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила), поради което са му наложени наказанията „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, отложено с изпитателен срок от 3 години, „глоба“ в размер на 1000 лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 2 години.

Върховният касационен съд приема жалбата за допустима и частично основателна. В правоприлагащата си дейност апелативният съд не е допуснал твърдяните от касатора процесуални нарушения, ограничили неговите или тези на подзащитния му права, или довели до неправилно приложение на материалния закон. Пред всички съдебни състави защитата се е фокусирала върху твърдяна от подсъдимия употреба на вода за устна хигиена непосредствено преди извършената проверка. При назначената експертиза безсъмнително се установява, че при извършена проверка с техническото средство преди изплакване на устната кухина с вода за устна хигиена в концентрирано състояние показанията му са за налични 0.00 промила алкохол. Разяснено е от експерта, че техническото средство е фабрично калибрирано да отграничава наличен алкохол в устната кухина в момента, когато той се намира в нея, от такъв в издишания въздух. В ситуация, в която той е останал само в устната кухина показанието винаги би било „алкохол в устата“ и този резултат не се взема предвид при преценката за съставомерност на извършеното. Именно поради спецификите на действието на това техническо средство, вещите лица и респективно съдът, са категорични в своите изводи, че установеното наличие на 1.53 промила алкохол в издишания въздух от Цветко Ц. е наличен и в белите дробове и не е в резултат на непосредствено предшестваща проверката употреба на вода за устна хигиена, тъй като наличния в нея минимално съдържим бутанол (а не етанол) – 0.5 % от съдържанието на цялата опаковка, на практика се резорбира от устната лигавица.

Съдебният състав на ВКС не намира причина да бъде ревизирана позицията на контролирания съд относно размера на наложените на подсъдимия наказания лишаване от свобода и глоба, които са отмерени след преценка на съотносимостта между смекчаващи и отегчаващи отговорността на подсъдимото лице обстоятелства. Касационният състав обаче счита, че целите на наказанието биха могли да бъдат постигнати и с по-къс от определения от предходните съдебни състави двугодишен срок на лишаване от право да управлява моторно превозно средство. В конкретния случай подсъдимият е лишен по административен ред (чл. 171, т.1, б.“б“ ЗДвП) да управлява МПС от 21.10.2019 г. до решаване на въпроса за отговорността му, но за не повече от 18 месеца. След изтичане на този срок свидетелството за правоуправление на Цветков е върнато като той управлява МПС и към настоящия момент.

Въпреки това от момента на подновяване на тази му възможност и досега не са налице данни той да е нарушавал правилата за движение по пътищата, включително и да е шофирал след употреба на алкохол. Това индикира позитивна промяна у подсъдимия към съобразяване със законовите запрети и мотивира съда да приеме, че временното отнемане на свидетелството му за правоуправление, чийто срок е приспаднат на основание чл. 59, ал. 4 НК от срока на наказанието по чл. 343г НК, е оказало своето превъзпитателно въздействие, пише в съдебното решение. Последица от този извод е промяна на срока за лишаване на Цветко Ц. от право да управлява МПС от две години на една година и шест месеца, съответна на срока за който е бил лишен от това право по административен ред.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.