Последни новини
Home / Законът / Зарков: Главните прокурори контролират цялата изпълнителна власт

Зарков: Главните прокурори контролират цялата изпълнителна власт

Defakto.bg

Министерството на правосъдието в момента подготвя законопроект за промени в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), заяви в ефира на „Нова телевизия“ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Ще запазим концепцията на закона, такава каквато беше изработена при предишното управление – нов разследващ орган, който да се занимава само с корупцията по високите етажи на властта„, обясни той и добави: „Мисля, че ако този нов орган бъде изцяло избиран от парламента, това ще го подчини на мнозинството, което крепи правителството. Това не ми се струва адекватна постановка и ще предложим нещо друго.“ Следващата седмица Министерството на правосъдието планира да представи повече информация за законопроекта, който подготвя.

Главните прокурори у нас участват в политическия дебат, тъй като, чрез разширено тълкуване на Конституцията, те успяват да държат под контрол цялата изпълнителна власт. Това ще продължи да бъде така, ако не се постави рамка, което може да направи само Конституционния съд,  заяви още  служебният министър на правосъдието Зарков.

Според него проверките, които се назначават от прокуратурата, трябва да бъдат ограничени само до наказателните преследвания. В противен случай се обезсмисляло съществуването на много независими държавни органи.

По-късно  пред журналисти  Иван Гешев коментира казаното от Зарков. Според главния прокурор контролът, за който говори служебният министър, „няма как да се случи, защото става дума за две различни правомощия, за различни видове надзор“. „Принципът на разделение на властите предполага и контрол между тях. Това е част от демократичната държава“, каза още Гешев.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.