Последни новини
Home / Законът / Вбесих се!“: социален експеримент на БХК „дискриминира“ публиката на музикалния фестивал Rebel Rebel Vol 2.

Вбесих се!“: социален експеримент на БХК „дискриминира“ публиката на музикалния фестивал Rebel Rebel Vol 2.

Defakto.bg

Публиката на музикалния фестивал REBEL REBEL Vol 2. в неделя вечер стана част от социален експеримент на Българския хелзинкски комитет, съобщават оттам. Със съдействието на организаторите на фестивала част от посетителите били „дискриминирани“, като им е отказвано да бъдат обслужени по различни дискриминиращи признаци.   „Специално инструктираните служители зад бара отказваха да продадат поръчаните напитки на част от гостите с аргументи като: „На жени не сервираме“, „Чужденци нямат място тук“, „Бивши затворници не са добре дошли!“. „Дискриминираните“ бяха отпратени и насочени към щанда на БХК „да се разправят там“, където пък бяха посрещани от екипа ни с обяснение на ситуацията, с подарък „празен кен за права“ за спомен и реванш от безплатна бира.

Разбира се, първоначалното отхвърляне неизменно предизвикваше шок и възмущение сред „жертвите“, и макар че такава ситуация за тях вероятно е била немислима до този момент, за хиляди хора в България тя все още е ежедневие.  Целта на експеримента е  именно да се разиграе безобидна, но реалистична ситуация на дискриминация, която да провокира интереса на участниците към проблемите на човешките права и да им подскаже, че много други хора са дискриминирани по различни причини, често пъти на границата на абсурда, разказват от БХК.

„Вбесих се, щях да набия бармана“, „Не разбирам, за първи път ми се случва такова нещо“,  са част от реакциите на участниците в експеримента.

Събитието е част от кампанията “Усилието за правата на един е ключът за правата на всички”, която БХК осъществява по повод 30-годишнината на организацията. Целта е популяризиране на проблемите на правата на човека особено сред младите и будни хора в обществото ни, от които изключително много зависи колективното им отстояване. Затова и избрахме фестивала Rebel Rebel за място на нестандартния експеримент.

„Благодарни сме за съдействието на организаторите от  Projector Plus, които приеха присърце идеята на експеримента и я включиха в посланията на фестивала с хаштага #винагисвободни“, посочват от БХК.

Кампанията

Мотото на кампанията – „Усилието за  правата на един, е ключът към правата на всички“ – говори за универсалността на правата и един от основните принципи в работата на правозащитниците: че всички сме равни по достойнство и права, и борбата за каузата на един човек е отстояване на стандарт, валиден за всеки член на обществото.

На специално създадена страница на сайта на организацията (можете да я видите на адрес https://bghelsinki.org/bg/issues) през 17 основни теми в сферата на правата на човека се разказва за различни права и уязвими групи, казват правозащитниците.  Някои от тях се отнасят до универсални права, засягащи всеки един член на обществото – свободата на изразяване, правото на защита от изтезания, нечовешко или унизително отнасяне, свободата на сдружаване, на мирно събрание и др. Други насочват хората от маргинализирани групи, които заради уязвимото си положение в своето всекидневие се изправят пред препятствия, с които останалите не се сблъскват – например хората с увреждания, бежанците, представителите на малцинствени групи.

По-рано това лято БХК създаде и специализирания подкаст „Правата и човекът“. В първия епизод екипът разясни какво представлява понятието „права на човека“, а вторият беше фокусиран върху правата на раждащата жена.

About De Fakto

Проверете също

Гешев няма да иска имунитета на Делян Добрев, предложението на СГП не било мотивирано

Главният прокурор Иван Гешев е върнал на Софийска градска прокуратура предложението  за сваляне на имунитета …

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.