Последни новини
Home / Законът / Идея: развод по взаимно съгласие да се извършва и пред нотариус в присъствието на адвокат за всяка от страните

Идея: развод по взаимно съгласие да се извършва и пред нотариус в присъствието на адвокат за всяка от страните

Defakto.bg
Служебният министър Крум Зарков и председателят на ВАдС д-р Ивайло Дерменджиев

Сделки пред нотариус над определен материален интерес, да се извършват  при задължително участие на адвокат, предлага шефът на ВАдС Ивайло Дерменджиев на правосъдния министър Крум Зарков  

В министерството на правосъдието се проведе работна среща между председателя на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев и министър Крум Зарков, съобщават от ВАдС.

По време на разговора,  адв. Дерменджиев  настоява бюджетът на Националното бюро за правна помощ, свързан с осъществяване на т.нар. служебни защити, да бъде увеличен с поне 20 %.   След като изслуша аргументите на адвокатурата, министър Зарков отбелязва:  „Дори в момента на нашата среща, в съседна зала в министерството, се провежда поредно заседание на междуведомствена работна група по изменение на Закона за правната помощ. Отнасяме се с изключително внимание по темата, защото тя е многопластова. Личното ми мнение е, че има резон в много от предлаганите промени, както и в някакво увеличение размера на бюджета за правна помощ, за да гарантира равен достъп на лицата до правосъдие“.
Това все пак е част от бюджетна процедура, в която водещо е Министерството на финансите, но ние ще сме готови с нашите аргументи, подчертава министърът.

Още две идеи предлага  председателят на Висшия адвокатски съвет – сделки пред нотариус над определен материален интерес, да стават само при задължително участие на адвокат за всяка от страните.  По този начин ще се гарантира максимално техния интерес и ще намалеят злоупотребите с права, аргументира се Дерменджиев.

Обмисляме много сериозно да предложим за дебат изменения в законодателството, според които, алтернативно, разводите по взаимно съгласие да се извършват също пред нотариус в присъствието на адвокат за всяка от страните, казва той.  „И тук аргументите ни са свързани с основни принципи на правото като правна сигурност, равенството между страните, самостоятелност, бързина и процесуална икономия“, смята председателят на Висшия адвокатски съвет.

Винаги съм ценял високо адвокатската професия. Благодаря за проведената среща и предложенията ви. Пред страната ни стоят много сериозни предизвикателства и съм сигурен, че българските граждани очакват разумно и отговорно поведение от всички нас, казва в заключение министър Зарков.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.