Последни новини
Home / Законът / Идея: развод по взаимно съгласие да се извършва и пред нотариус в присъствието на адвокат за всяка от страните

Идея: развод по взаимно съгласие да се извършва и пред нотариус в присъствието на адвокат за всяка от страните

Defakto.bg
Служебният министър Крум Зарков и председателят на ВАдС д-р Ивайло Дерменджиев

Сделки пред нотариус над определен материален интерес, да се извършват  при задължително участие на адвокат, предлага шефът на ВАдС Ивайло Дерменджиев на правосъдния министър Крум Зарков  

В министерството на правосъдието се проведе работна среща между председателя на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев и министър Крум Зарков, съобщават от ВАдС.

По време на разговора,  адв. Дерменджиев  настоява бюджетът на Националното бюро за правна помощ, свързан с осъществяване на т.нар. служебни защити, да бъде увеличен с поне 20 %.   След като изслуша аргументите на адвокатурата, министър Зарков отбелязва:  „Дори в момента на нашата среща, в съседна зала в министерството, се провежда поредно заседание на междуведомствена работна група по изменение на Закона за правната помощ. Отнасяме се с изключително внимание по темата, защото тя е многопластова. Личното ми мнение е, че има резон в много от предлаганите промени, както и в някакво увеличение размера на бюджета за правна помощ, за да гарантира равен достъп на лицата до правосъдие“.
Това все пак е част от бюджетна процедура, в която водещо е Министерството на финансите, но ние ще сме готови с нашите аргументи, подчертава министърът.

Още две идеи предлага  председателят на Висшия адвокатски съвет – сделки пред нотариус над определен материален интерес, да стават само при задължително участие на адвокат за всяка от страните.  По този начин ще се гарантира максимално техния интерес и ще намалеят злоупотребите с права, аргументира се Дерменджиев.

Обмисляме много сериозно да предложим за дебат изменения в законодателството, според които, алтернативно, разводите по взаимно съгласие да се извършват също пред нотариус в присъствието на адвокат за всяка от страните, казва той.  „И тук аргументите ни са свързани с основни принципи на правото като правна сигурност, равенството между страните, самостоятелност, бързина и процесуална икономия“, смята председателят на Висшия адвокатски съвет.

Винаги съм ценял високо адвокатската професия. Благодаря за проведената среща и предложенията ви. Пред страната ни стоят много сериозни предизвикателства и съм сигурен, че българските граждани очакват разумно и отговорно поведение от всички нас, казва в заключение министър Зарков.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.