Последни новини
Home / Законът / СГП образува досъдебно производство за компютърно престъпление в системата на „Български пощи“

СГП образува досъдебно производство за компютърно престъпление в системата на „Български пощи“

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за неправомерно спрения достъп  до компютърни данни в информационна система на „Български пощи“ ЕАД  през  април т.г.,  която е част от критичната инфраструктура. Деянието е  извършено с цел имотна облага, казват от прокуратурата, като от  него са настъпили тежки последици. То е квалифицирано като престъпление  по чл. 319б, ал. 5, т. 2 във вр. с ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, съобщават оттам.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор в СГП от 31.05.2022 г. след проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт:  https://prb.bg/sgp/bg/news/58316-sofiyska-gradska-prokuratura-izvarshva-proverka-na-deynostta-na-balgarski-poshti

След анализ и преценка на всички данни, събрани в хода на проверката, прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено компютърно престъпление.

Поради особената фактическа и правна сложност, разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба. До момента са извършени множество действия за събиране и проверка на доказателства. Работата по случая продължава.

След хакерската атака Комисията за защита на личните данни глоби „Български пощи“ с 1 милион лева. Тримесечната проверка на Комисията установи, че от  ръководството на дружеството са неглижирали киберсигурността и не са взети мерки за защита на данните на потребителите преди и по време на кибератаката от 16 април.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.