Последни новини
Home / Законът / СГП образува досъдебно производство за компютърно престъпление в системата на „Български пощи“

СГП образува досъдебно производство за компютърно престъпление в системата на „Български пощи“

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за неправомерно спрения достъп  до компютърни данни в информационна система на „Български пощи“ ЕАД  през  април т.г.,  която е част от критичната инфраструктура. Деянието е  извършено с цел имотна облага, казват от прокуратурата, като от  него са настъпили тежки последици. То е квалифицирано като престъпление  по чл. 319б, ал. 5, т. 2 във вр. с ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, съобщават оттам.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор в СГП от 31.05.2022 г. след проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт:  https://prb.bg/sgp/bg/news/58316-sofiyska-gradska-prokuratura-izvarshva-proverka-na-deynostta-na-balgarski-poshti

След анализ и преценка на всички данни, събрани в хода на проверката, прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено компютърно престъпление.

Поради особената фактическа и правна сложност, разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба. До момента са извършени множество действия за събиране и проверка на доказателства. Работата по случая продължава.

След хакерската атака Комисията за защита на личните данни глоби „Български пощи“ с 1 милион лева. Тримесечната проверка на Комисията установи, че от  ръководството на дружеството са неглижирали киберсигурността и не са взети мерки за защита на данните на потребителите преди и по време на кибератаката от 16 април.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.