Последни новини
Home / Законът / ВКС отмени оправдателни присъди за срутилия се хотел „Вероника“, увеличи на 150 000 лв. обезщетение за вреди

ВКС отмени оправдателни присъди за срутилия се хотел „Вероника“, увеличи на 150 000 лв. обезщетение за вреди

Defakto.bg
Хотел „Вероника“ преди срутването на 8 април 2015 г.

Върховният касационен съд отмени оправдателни присъди  по делото за срутилия се хотел „Вероника“ във варненския курортен комплекс „Слънчев ден“ през  2015 г.  Тогава  загинаха четирима работници. Делото се връща за  ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд във Варна.

Съдът посочва, че  още не е изяснена причината за срутването на сградата, а въпросът е съществен по делото.  „Съдебният акт не разкриват решението на съда относно пряката причина за срутването на хотела„, казват върховните магистрати. Допълват, че Варненският пелативният съд не е анализирал в пълнота строително-техническа експертиза. Апелативните магистрати са се задоволили с посочването, че вместо предвидената по проект модернизация на хотела е извършено разрушаване.

В съответствие с установените по делото факти, пряка причина за срутването на сградата, довела до смъртта на пострадалите работници, са от една страна, действията по ръчно рязане на носещи конструктивни елементи, извършени на 8 април 2015 г., и от друга – липсата на адекватна проектна документация за отделните етапи на процеса по разрушаване на хотел „Вероника“ до кота 0 и за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при тяхната реализация„.  В решението на тричленния състав на ВКС се подчертава, че съгласно фактическите изводи на въззивния съд вторият фактор, допринесъл за настъпването на вредоносния резултат, е от компетентността на подсъдимите Валентин Пенчев и Виолета Ганева като управител и експерт от дружеството „Инекс консулт“ ЕООД, което е имало договор с изпълнителя на строежа „Бултранспорт груп“ ЕООД“, е посочено в решението.

Отбелязано е, че липсата на адекватна проектна документация за отделните етапи на процеса по разрушаване на хотел „Вероника“ също е причина за срутването на сградата, а това предпоставя, че оправдателните присъди на Ганева и Пенчев  следва  да бъдат отменени.

В решението на тричленния състав на ВКС се подчертава, че съгласно фактическите изводи на въззивния съд вторият фактор, допринесъл за настъпването на вредоносния резултат, е от компетентността на подсъдимите Валентин Пенчев  и Виолета Ганева като управител и експерт от дружеството „Инекс консулт“ ЕООД, което е имало договор с изпълнителя на строежа „Бултранспорт груп“ ЕООД. Според върховните съдии в тази част на обвинението АС – Варна е приел нови фактически положения, в разрез с установените от окръжния съд (за началото на строежа и ангажиментите на подсъдимите в тази дейност), при което е било необходимо да изложи надлежни мотиви по правната страна на обвинението за оправдаването на подсъдимите, в съответствие с приетите нови факти. „Решението в тази му част е постановено при липса на надлежни мотиви, поради което са налице предпоставки за неговата отмяна и връщане на делото в отменената част за ново разглеждане от друг състав на апелативния съд“, пишат върховните съдии.

Съдът реши също  да увеличи обезщетението, изплащано от други двама подсъдими – собственика на фирма „Дигинг“ Георги Георгиев и координатора по здравословни и безопасни условия на труд и отговорник на обекта Пламен Николов от „Бултранспорт груп“, за ищците Анастасия С. и Райчо С., като го увеличава от по 100 000 лв. на по 150 000 лв. за всеки един от тях.

Въззивното решение следва да се измени в частта по отношение на гражданските ищци, предвид занижения размер на присъденото обезщетение за неимуществени вреди, който не отговаря на критериите за справедливост съгласно чл. 52 от ЗЗД, се казва в решението на ВКС.  Според съдебния състав претърпените от гражданските ищци болки и страдания от загубата на 27-годишния им син, с когото са поддържали изключително близки отношения, а след смъртта му са осиновили и трите му деца, са изключително тежки, поради което за справедливото им възмездяване  следва да се присъди обезщетение в размер на по 150 000 лв. за всеки един от тях„.

Хотел „Вероника“ се срути на 8 април 2015 г., а под отломките му загинаха работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Обвинения бяха повдигнати на 7 души, между които и собственикът на фирма „Дигинг“ Георги Георгиев. Тази фирма е била наета като подизпълнител за събарянето на сградата.

 

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

   Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.