Последни новини
Home / Законът / ЕП: арестът на Борисов заклеймен от „съпартийци“, дебатът обявен за „предизборна маневра“, ЕК отказа позиция по случая

ЕП: арестът на Борисов заклеймен от „съпартийци“, дебатът обявен за „предизборна маневра“, ЕК отказа позиция по случая

Defakto.bg

Европейският парламент обсъди  по искане на групата на Европейската народна партия (ЕНП) случая със задържането за 24 часа на 17 март т.г.  лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.  Дебатът премина при“ слаб“  и „равнодушен“  интерес, оценяват събитието непосредствените му наблюдатели.  Евродепутати от различни политически сили  заявиха   позиции за ареста на бившия премиер, някои от които запомнящи се.

Решително осъждаме задържането

Това заявява председателят на  групата на ЕНП Манфред Вебер, който казва, че Борисов е бил задържан от българската полиция, без срещу него да бъде повдигнато обвинение, без намесата на прокурор и в отсъствието на правно основание.  Това беше незаконно нарушаване на принципа за върховенство на закона в България и в ЕС, добавя той.  Това се случи по нареждане на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и самият той беше поканил медиите да присъстват на ареста с пропагандна цел. Загрижени сме за състоянието на правовата държава в България. Пледираме за спазването на върховенството на закона и не можем да останем слепи за случващото се в България“.
Две съдебни инстанции осъдиха действията на правителството. Решително осъждаме тези действия и подкрепяме Борисов, заявява Вебер, цитиран от БТА.

Дебатът е злоупотреба на ЕНП и ГЕРБ

Цветелина Пенкова (БСП) от името на Социалистите и демократите (СД) отбелязва, че  обсъждането е свикано в ЕП три седмици преди предсрочните избори в България.  Оценката за днешния дебат е еднозначна – злоупотреба от страна на ЕНП и ГЕРБ с авторитета и правомощията на ЕП. Това е недопустим опит за внушения и вмешателства в политическите процеси, обобщи тя.

Илхан Кючюк (ДПС) от името на групата „Обнови Европа“ казва, че  злоупотребата с правото не започва с този случай. Нарушаването на конституцията и законите сее  превърнало в норма в последните месеци, добавя той и говори за случаи, свързани с жалби срещу дейността на полицията у нас при последните избори.

Съпартиецът му Йерун Ленарс определя случая като „скандал“ и допълва, че  арестът е извършен по искане на бившия премиер Кирил Петков.

Гунар Бек (Идентичност и демокрация) посочва, че Борисов е задържан по подозрение в корупция, но прокуратурата и съдът преценили, че няма достатъчно доказателства. Той пита защо срещу България не бъде предприета процедура по чл. 7 от договора за ЕС, както бе направено по отношение на Унгария и Полша.

Политически маневри

Клеър Дейли (Левите) отбелязва, че ЕНП не се е интересувала от върховенството на закона в България до смяната на управлението (на ГЕРБ). Проблемите на България с върховенството на закона и корупцията не са изчезнали, добави тя. Дейли определи като опит за политически маневри това, че въпросът с Борисов се обсъжда от ЕП, за да се окаже влияние преди предстоящите нови предсрочни парламентарни избори у нас в полза на ГЕРБ. Това е жалко, коментира тя.

Дейли изразява очакване ЕНП да провери данните, изнесени от Васил Божков за подкупи за правителството на Борисов. Тя припомни, че през 2020 г. Европейският парламент е приел резолюция за положението в България, в която осъжда действията на правителството на Борисов в борбата с корупцията и подкрепя протестите и която не е била подкрепена от групата на ЕНП.

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП)  придава геополитически характер на ареста на Борисов като пита дали е  било случайно, че лидерът на ГЕРБ е задържан в деня, в който изразил подкрепа за изпращането на военна техника в Украйна.  По неговите думи бившият премиер Кирил Петков е опетнил името на Европейската прокуратура, като го е намесил в случая с Борисов. Правителството на Петков прокарваше „най-проруската, прокремълска политика в България“.

Хуан Агилар (СД) изрази  надежда, че ако в случая е била допусната нередност, тя ще бъде отчетена от българските институции.

Полудели ли сме всички? Този дебат за Бойко Борисов ли е или за върховенството на правото? Ние парламент ли сме или политическо шоу – правата на всички трябва да се защитават„, посочва  чешкият евродепутат от ЕНП Томаш Здеховски.

Моника Холмайер от Германия смята, че  лидер на опозицията не може да бъде арестуван в демократична държава. Тя защитава Борисов и казва, че  той не е могъл да извърши съдебна реформа, с която да подкрепи върховенството на правото, тъй като е трябвало да намери две трети мнозинство за нея, каквото останалите партии не са му дали.

„Ако с такива дебати се опитвате да го възстановите на власт, ще страдате!“

Рамона Стругариу („Обнови Европа“) напомня, че  евродепутатите обсъждат Борисов, докато през 2020 г. ЕП прие резолюция за България и там пе записано, че злоупотребите с европейските фондове в страната се множат и някои от съмненията за част от случаите засягат министър-председателя. Борисов тогава бе на власт.

Дискусията е сбъркана, тъй като „Борисов не може да бъде герой задето е  лидер на опозицията, който се бори за законността. Ако с такива дебати се опитвате да го възстановите на власт, ще страдате“, казва Стругариу.

Подобна теза защитава и Иво Христов ( Социалисти и демократи), като  подчертава, че 18 дни преди изборите, „Европейският парламент услужливо организира дебат по казус, който беше решен от българския съд„. Правата на арестувания лидер на ГЕРБ бяха признати и защитени. Не така стои въпросът с правата на милионите български граждани, ощетени от корупцията и беззаконието, допълни той.

Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) настоява с категорична нетърпимост на всички институционални нива и на обществото да се противодейства на полицейщината и произвола.

Еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндърс

Очакваме Европейската комисия, Съвета и Европейския парламент да осъдят това задържане“, настоява  Андрей Ковачев.

Дидие Рейндърс: Арестът на Борисов не е наша компетентност

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заявява, че Европейската комисия няма роля да се меси в разследвания в отделните страни и това е работа на националните власти, при спазване на правата на обвиняемите.

Българският съд е установил нарушение на закона в този случай и е постановил решение за отмяна на заповедта за задържане, пояснява Рейндерс.

Той отбелязва, че българските власти са обещали на ЕК да предприемат мерки за отчетност на главния прокурор и за надзор над прокурорските откази за образуване на разследване, за да получат достъп до средствата от ЕС. Еврокомисарят припомни оценките от най-новия доклад на комисията за върховенството на закона, в който са отправени препоръки, свързани с независимостта на магистратите и отчете липсата на окончателни присъди срещу корупцията по високите управленски равнища у нас. (По БТА)

About De Fakto

Проверете също

Изказването на Гешев, че трябва да се измете „политическият боклук“ от НС, лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитети

 Той не отговаря на основното изискване за един представител на съдебната власт – да бъде …

Обвиниха разследващ полицай, присвоил 26 000 лв. иззети като веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай присвоил сумата от 26 000 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.