Последни новини
Home / Законът / Организаторът на конкурси за красота Страхил Гановски окончателно е осъден за трафик на хора

Организаторът на конкурси за красота Страхил Гановски окончателно е осъден за трафик на хора

Defakto.bg

Окончателно тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) по делото срещу организатора на конкурси за красота Страхил Гановски. Той е  признат за виновен по обвинението за участие в организирана престъпна група (ОПГ) за трафик на хора за трафик на хора в страната и в чужбина с  цел развратни действия, съобщава ВКС.

Гановски е признат  за виновен и като съизвършител в извършването на две отделни престъпления – набиране на лица с цел да бъдат използвани за развратни действия независимо от съгласието им, като деянията са извършени чрез обещаване на облаги и в изпълнение на решение на ОПГ, като му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 1 година и 6 месеца за всяко едно от тях.  Определено му е едно общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ в размер на 1 година и 6 месеца, чието изпълнение е отложено за срок от 3 години, съобщава ВКС.

В касационната жалба на Гановски до ВКС се посочва, че е извършено съществено нарушение на процесуалните правила, като се иска отмяна на атакуваното решение и връщане на делото за ново разглеждане. Съдебният състав приема жалбата за неоснователна. Според върховните съдии не отговаря на истината твърдението, че не са разпитани като свидетели с изключително значение лицата, за които се твърди, че са участвали в съвместна престъпна дейност с подсъдимия. След като наказателното производство срещу Даниел Буруджиев, Стелиан Лилов, Илиян Сахатчиев, Мартин Сахатчиев и Михаил Димитров е приключило със споразумение, те са загубили качеството на подсъдими и в съдебно заседание на 17.11.2020 г. съдът ги е допуснал като свидетели. Предходната инстанция се е позовала на показанията им в мотивите на решението си.

Друг неосноснователен аргумент в подкрепа на твърденията за непълнота на доказателствата е отказът на съда да изследва дали Гановски е вменяем, дали е способен правилно да възприема фактите и да дава достоверни обяснения за тях.

Подобно изследване е необходимо само в случай, че по делото съществуват данни, пораждащи съмнение в психическото здраве на подсъдимия. Такива не са налице. В хода на наказателното производство Страхил Гановски се е явявал редовно при призоваване, участвал е адекватно в процесуално-следствените действия, давал е последователни и логични обяснения“,  приемат върховните съдии.

Обстоятелството, че подсъдимият е познавал е познавал само  ръководителя на групата и някои от трафикираните свидетелки, не означава, че не е участвал в престъпната дейност, сочи още съдът.

Естеството на изпълняваните от него функции не е изисквало да контактува с останалите участници (шофьори, куриери), нито с вече приобщените към дейността момичета. Изводът, че е бил съпричастен, защото е мотивирал и набирал млади жени за предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане, а понякога и посредничил с клиентите, е надлежно мотивиран“, казват съдиите.  В решението на ВКС се посочва, че въз основа на многобройни доказателствени източници, уличаващи Гановски като ангажиран с дейността на групата, било то като подпомагащ Буруджиев в набирането на проституиращи жени, било то като лично осигуряващ им клиенти, АСНС е достигнал до извода за вината му. Решението на ВКС е окончателно.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.