Последни новини
Home / Законът / В Сливен заместник-министър Мария Павлова откри учебната година в местата за лишаване от свобода

В Сливен заместник-министър Мария Павлова откри учебната година в местата за лишаване от свобода

Defakto.bg

 

Ресорният зам.-министър Мария Павлова подари на учениците в училащата последно издание на Официален правописен речник на българския език и томове българска класическа литература.

 „Знанието е сила, а силата дава свобода и независимост. 15 септември е един от най-светлите празници, защото образованието е най-прекият път към постигане на цели и стремежи. Пожелавам ви да не спирате да мечтаете и, чрез знанието да постигнете мечтите си. На добър час!“

С тези думи заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова откри учебната година в местата за лишаване от свобода, съобщи пресслужбата на Министерството на  правосъдието.

Ресорният заместник-министър и главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов бяха гости на тържеството в Средно училище „Аргира Жечкова“ към затвора в Сливен, което преди месеци чества своя 50-годишен юбилей.

Там през тази учебна година ще се обучават 52 жени, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, разпределени в 11 паралелки. Освен общообразователна подготовка, на лишените от свобода жени в затвора се осигурява възможност и за професионална квалификация за шивач. Училището в Сливен има филиали в затворите във Варна и Бургас, в които през тази година са се записали над 80 лишени от свобода мъже.

Статистиката на ГДИН показва, че от 5541 лишени от свобода във всички затвори в страната, 825 са включени в учебната дейност през 2022/2023 г. Системата на затворите разполага със седем средни училища и шест филиала към тях, като обучението е от 1-ви до 12-ти клас. Тази година първокласниците в местата за лишаване от свобода са 58, а тези в 12-ти клас – 24. Традиционно се запазва най-високият общ брой на учениците в София – 211, в Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца те са 13.

Учебният процес в местата за лишаване от свобода е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и Министерството на образованието и науката и се извършва от квалифицирани педагогически кадри по програми, утвърдени за всички ученици.

По-късно заместник-министър Павлова и гл. комисар Йорданов посетиха затвора в Стара Загора, където се намира най-голямото училище в пенитенциарната система – СУ “Поп Минчо Кънчев”. През тази учебна година то ще посрещне 178 ученици, лишени от свобода.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.