Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор Гешев: Политическата класа да свали розовите очила и да види „този бум на престъпността“

Главният прокурор Гешев: Политическата класа да свали розовите очила и да види „този бум на престъпността“

Defakto.bg
Борислав Сарафов, шеф на НСлС, Иван Гешев, гл.прокурор и Сийка Милева, говорител на ПРБ.

Ситуацията с престъпността в страната е  сериозна. Надявам се българската политическа класа да свали розовите очила и да види това, което виждат българските граждани – този бум на престъпността“.  Това казва главният прокурор Иван Гешев на откриването на Общото събрание на административните ръководители на Национална следствена служба и на апелативните и окръжни прокуратури в страната.  Основната тема на съвещанието е била набелязване на ефективни методи за противодействие на корупцията, организираната престъпност и трафика на мигранти, съобщи държавното обвинение. Внимание е било обърнато на борбата с купуването на гласове и противодействието на престъпленията срещу политическите права на гражданите.

Сред обсъжданите теми бяха и издадените от главния прокурор методически указания за разследване на тежки пътнотранспортни произшествия. В рамките на Общото събрание на административните ръководители бяха набелязани насоки за преодоляване негативните последици от закриването на Апелативната специализирана и на Специализираната прокуратури.

Главният прокурор Иван Гешев откри заседанието като заяви, че ситуацията с престъпността в страната е сериозна,  нивата й  са като тези от от края на 90-те години, казва той.  Посочва, че  част от причините за това са обективни – икономически, социални и др.  Друга част са това, „което някои наричат реформи, а по същество е законодателен волунтаризъм“.  Вече са налице негативни последици от закриването на Специализираната прокуратура, коментира  Иван Гешев и пита дали „в последните 4-5 месеца някой е чул за „реализирана“ организирана престъпна група за наркотици?“.

„Ако никой нищо не прави, прокуратурата трябва нещо да направи“, коментира Гешев намерението на правосъдния  министър Крум Зарков да пита  Конституционния съд  дали тоталния контрол на прокуратурата да проверява  изпълнителната власт е в съзвучие с Конституцията.  Според Гешев  „някои политици искат да няма кой да ги попита защо не си вършат работата“.

Гешев припомня, че  след разпоредена от ВАП проверка (след катастрофата на АМ „Струма“), за състоянието на пътната мрежа, е констатирано, че няма магистрала или първокласен път, които да нямат огромни проблеми.

Добавя, че  прокуратурата и МВР са като „скачени съдове“ – ако МВР не разкрият престъпление, съответно да подадат информация, няма как да се развива наказателното производство.

„Сериозното увеличаване на престъпленията засяга  всеки един от нас. Трябва да направим всичко възможно в рамките на собствените си правомощия да минимизираме щетите за българските граждани“, казва главният прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.