Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков: Необходима е бърза организация за вътрешен мониторинг на върховенство на правото

Министър Зарков: Необходима е бърза организация за вътрешен мониторинг на върховенство на правото

Defakto.bg

 

Членове на новият орган са председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд, главният прокурор на Република България, главният инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, министърът на вътрешните работи, министърът на финансите, министърът на културата и главният секретар на Министерския съвет. Снимки Пресцентърът на МП

Министърът на правосъдието Крум Зарков и представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев (ВСС) председателстваха първото заседание на Съвета за прилагане на Националния координационен механизъм за върховенство на правото.  Служебното правителство счита, че мониторинговият механизъм върху България е изчерпан и не трябва да продължава да служи като неформален аргумент срещу по-дълбоката интеграция на страната ни в Европейския съюз. Позицията на кабинета „Донев“ беше обявена от министъра на правосъдието.

Целта на механизма и на Съвета към него е да се организира вътрешен мониторинг на областите, които продължават да са под наблюдението на Европейската комисия – както само върху България и Румъния, така и в рамките на общоевропейския хоризонтален механизъм.

По думите на Зарков работата на Съвета би била много полезна за постигането на националните цели за върховенство на правото и качествена съдебна реформа.

Идеята за създаване на Национален координационен механизъм за върховенство на правото и на Съвет към него е да се организира вътрешен мониторинг на областите, които бяха и продължават да са под наблюдението на Европейската комисия (ЕК) по два механизма. Единият е  мониторингът само върху България и Румъния, който не е отменен, и другият е новият хоризонтален механизъм за годишна оценка на върховенството на правото върху всички членки на ЕС“, каза министър Зарков  в началото на заседанието. Той допълни, че целта е тези две области да са под вътрешно наблюдение, така че да не допуска отстъпление и да се продължават усилията в зададените и приети от страната ни насоки.

Важно е Съветът да започне активно да работи. Служебното правителство счита, че мониторинговият механизъм върху България е изчерпан и не бива да продължава да служи като неформален аргумент срещу по-дълбоката интеграция на България в ЕС“, заяви Зарков. По думите му работата на Съвета би била много полезна за постигането на националните цели за върховенство на правото и качествена реформа в правораздаването и правосъдието, по-дълбока и по-качествена интеграция на страната ни в ЕС.

По време на днешното заседание е обсъден подход за действие, касаещ изпълнението на отправените от ЕК препоръки с третия годишен Доклад относно върховенството на правото в Европейския съюз за 2022 г.   Сформирана е и работна група, която да изработи Вътрешни правила за дейността на Съвета и на Гражданския съвет към него.

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.