Последни новини
Home / Гостува ни / Премахва се практиката да се договарят танкери без търг, без да е ясно кой и как определя доставчика и цената

Премахва се практиката да се договарят танкери без търг, без да е ясно кой и как определя доставчика и цената

Defakto.bg
Президентът Румен Радев

От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената, коментира пред журналисти в Севлиево президентът Румен Радев обявените днес търгове от „Булгаргаз“ за доставка на втечнен природен газ.

Днес „Булгаргаз“ обяви за първи път открит търг за доставка на втечнен газ и то три вида – краткосрочен до края на тази година, средносрочен – за цялата 2023 г. и дългосрочен – за 10 години от началото на 2024 г., припомни Радев. Така се прави и така трябва да се прави в бъдеще – открито, прозрачно, равнопоставено към всички възможни доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни, да се търсят не решения месец за месец както досега, а да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе несъмнено и на цените на втечнения газ за тази година, заяви държавният глава.

Радев поздрави правителството за сключения вчера договор с „Газтрейд“ за гарантиране на 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис. „Продължават усилията и за решаване на най-тежкия проблем, а това е осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година, тъй като много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилeни. Също така продължават усилията и аз се надявам, че интерконекторът с Гърция ще бъде приключен в срок“, добави президентът.

Той коментира и предстоящите предсрочни парламентарни избори. „Едно от най-важните предизвикателства пред нас като общество е да се проведат не само честни и прозрачни избори, но и да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламент да излъчи стабилно и устойчиво правителство“, посочи държавният глава.

По думите му и служебният кабинет, и Централната избирателна комисия правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес с детайлна и прозрачна методика за сертифициране и тестване, с откритост към всички партии, организации и експерти, с навременна и пълноценна информационна кампания, с безкомпромисна борба с купения вот.

„За избирателната активност е критично важно поведението на партиите в тази кампания. То трябва да насърчава гражданското участие, а не да отблъсква хората. Не личните нападки, не демагогията, а представянето и обединяването около решения, които да ни изведат от кризата и които да работят за модерното развитие на България – именно те ще ни създадат условията да се формира стабилно управленско мнозинство и съответно устойчиво правителство“, добави президентът.

Президентът Румен Радев участва в церемонията по разширяване на производствения капацитет на завода на „Хитачи Енерджи“ за модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево.

С церемонията бяха отбелязани и 60 години от създаването на завода. Президентът Радев разгледа производствения процес и се срещна с млади специалисти, работещи в компанията (БТА).

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.