Последни новини
Home / Законът / На 9 ноември прокурорите избират директор на НСлС, ама не е сигурно. Гешев се опасява от криза след 3 октомври

На 9 ноември прокурорите избират директор на НСлС, ама не е сигурно. Гешев се опасява от криза след 3 октомври

Defakto.bg

 

На 9 ноември ще бъде изборът на директор на Националната следствена служба, реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщиха оттам. Петгодишният мандат на сегашния й шеф – Борислав Сарафов, който е и заместник-главен прокурор по разследването, изтича на 18 декември тази година.

Иван Гешев заяви опасения  от  конституционна криза след 3 октомври, когато изтича мандатът на сегашния Висш съдебен съвет, а съставът на следващия е непопълнен, защото последният парламент не избра своите 11 представители в него:

Директорът на Националната следствена служба се избира с 8 гласа. Към момента, при някои от хипотезите, Прокурорската колегия може да не разполага с необходимия брой членове, за да осъществи законовите си правомощия. Така че, аз искрено се надявам, че ще проведем спешен избор на директор на Националната следствена служба и че ВСС, който и да е той, ще може да упражнява правомощията си в пълен обем. Или както се пошегува един колега, ако  решите да си подадете оставкат, няма кой да я приеме – това в рамките на шегата, но въобще не са смешни нещата

Ако на 3 октомври в длъжност встъпи нов състав на Висшият съдебен съвет избран само  от професионалната квота, то прокурорската колегия ще разполага  общо с гласовете на петима членове и на главния прокурор, но без гласовете на петимата, които НС изпраща във ВСС.  Така  дори да са единодушни,  шестимата  с гл. прокурор не са достатъчни за избор на нов шеф на НСлС.

Гешев коментира, че се очаква решението на Конституционния съд за мандата на Инспектората към съвета, което, по аналогия може да даде яснота как ще работи и ВСС.  Становището гл. прокурор и това на двата върховни  съда пред КС е, че изтеклия мандат на главния инспектор и инспекорите не води до прекратяване на дейността на органа.

Колегията утвърди образец на кадрова справка и прие Хронограма на процедурата, които ще бъдат публикувани на интернет страницата на ВСС.

Според Правилата за избор на директор на Националната следствена служба, мотивирани предложения за кандидатури могат да се правят от не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, както и от главния прокурор или от министъра на правосъдието в двете поредни заседания, следващи днешното. Предложенията, както и мотивите към тях се представят в писмена форма и след предварително писмено съгласие от кандидата и приложена кадрова справка по образец.  В 7-дневен срок от внасяне на предложението, кандидатът трябва да представи необходимите документи по процедурата, както и писмена концепция за работата си като директор на Националната следствена служба, които ще бъдат публикувани на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.