Последни новини
Home / Законът / Обвиниха турски гражданин, опитал да пренесе незаконно през границата бижутерийни изделия за 84 219,38 лева.

Обвиниха турски гражданин, опитал да пренесе незаконно през границата бижутерийни изделия за 84 219,38 лева.

Defakto.bg

Турски глажданин е привлечен към наказателна отговорност за  опита му да пренесе през границата на страната бижутерийни изделия в големи размери  без знанието и разрешението на митниците.  Под надзора на Окръжна прокуратура – Видин престъплението се разследва като митническо  по чл. 242, ал. 1, б. „д“, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

На 17.09.2022 г. гражданинът на Турция Ю.Я. пристигнал на ГКПП Дунав мост – Видин за излизане от България с управлявания от него товарен автомобил.

При митническа проверка водачът е заявил, че превозва текстил от Турция за Холандия и няма стоки, подлежащи на деклариране. При последвалата щателна митническа проверка инспекторите обаче откриват под капака на резервоара шест пакета с бижутерийни изделия от жълт и бял метал с общо тегло 1469,54 грама.

В хода на разпита Ю.Я. е обяснил, че „скрил златото, защото се страхувал от обир“.

Намерената контрабандна стока е иззета, а от  изготвената по делото експертна справка се разбира, че  стойността на предмета на  престъплението е 84 219,38 лева.

С постановление на наблюдаващия прокурор водачът на превозното средство е привлечен в качеството на обвиняем за опит да пренесе през границата на страната стоки и предмети в големи размери за търговски или производствени цели без знанието и разрешението на митниците. Ю.Я. е задържан за срок до 72 часа.

Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Обвиняемият е осъждан с влязла в сила присъда на Районен съд – Свиленград от м. юли 2022 г. с наложено наказание 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.