Последни новини
Home / Актуално / Първа осъдителна присъда за подкуп по обвинение на Европейската прокуратура, подсъдимият – върнат на работа (допълена)

Първа осъдителна присъда за подкуп по обвинение на Европейската прокуратура, подсъдимият – върнат на работа (допълена)

Defakto.bg
По близо 150 сигнала за злоупотреби  с евросредства в сферите на земеделието, строителството здравеопазването и инфраструктурата работи ЕПр  в България.  За да бъдат самостоятелни и независими, европрокурорите получиха  самостоятелна сграда, а Кьовеши поиска към досегашните девет да бъда добавени и избрани още шест.

Произнесена е първа  осъдителна присъда у нас по обвинение на Европейската прокуратура за подкуп, свързан с отпускане на евросредства.   На 18 юли Специализираният наказателен съд е признал за виновен   36-годишният главен експерт от ДФЗ Траян Д. за  поискан  и взет подкуп от 5000 лева,  за да упражни влияние за отпускане на евросубсидия в полза на земеделски производител.

Експертът  е осъден на шест месеца лишаване от свобода с три години отлагателен срок.   СНС  го оправдава по обвинението,  че е поискал втори подкуп от  5000 лв. за да предотврати по – нататъшни проверки на субсидии на бизнесмена или проекти за кандидатстване, а ако бъдат извършени, да завършат положително за него.

Мотивите на присъдата още не са написани и не е ясно на какво се дължи оневиняването за тази сума.

Траян Д. бе  обвинен, че е получил подкуп от земеделския производител и собственик на агрофирма Илия Гънгов,  който кандидатствал за финансиране по Програмата за развитие на селските райони на ЕС 2014-2020 г., която се управлява от ДФЗ.  Земеделецът е трябвало да получи евросредствата през декември 2020 г., но това не се е било случило.  През февруари 2021 г. той  започнал да търси помощ за получаването на субсидията и негов приятел го свързал с подсъдимия.  На последвалата среща експертът му поискал подкуп от 5000 лв., за да повлияе на колегите си да разрешат плащанията.  Гънгов  платил подкупа и получил общо почти 600 000 лв. по европейската програма чрез ДФЗ.  През лятото на 2021 г. обаче Траян Д. поискал още 5000 лева, за да не се извършват по-нататъшни проверки на субсидии на бизнесмена или проекти за кандидатстване, а ако бъдат извършени, да завършат положително за него.

Тогава  земеделският производител подава сигнал срещу експерта и в началото на септември м.г. той беше задържан с белязаните 5000 лева.

Възстановен  на работа

На 08 октомври 2021 г., след писмо от  Европейската прокуратура, че експерът  Траян Д. е  уличен в подкуп, изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ издава заповед за отстраняването му  от длъжност,  докато  приключи образуваното срещу него дисциплинарно производство за  установяване на фактите и обстоятелства по случая. Аргументът е да не  повлие „отвътре“ на изхода на делото.

Преди  произнасяне на наказателната присъдата от СНС, на  27 април 2022 г.  съдия Галин Несторов от АССГ възстановява на работа подсъдимия  експерт. „Настоящият съдебен състав не споделя становището, застъпвано в  част от съдебната практика,  че едниствената предпоставка за отстраняване от работа на държавен служители е срещу него да е образувано дисциплинарно производство„, пише в решението на съдия  Несторов.    Той приема, че заповедта на директора на ДФЗ не е мотивирана, а писмото на ЕПр до изпълнителия директор на ДФЗ –  недостатъчно, за да формира преценката  за отстраняване на експерта  от длъжност. Използването  на общи, бланкетни и клиширани изрази  в заповедта,  е равнозначно на липса на мотиви, казва съдията и отменя заповедта на директора  по жалба  експерта.

Този извод принципно е логичен, но едва ли  уведомлението на  ЕПр за извършено престъпление е нищожен мотив за преценка и решение в случая.

Възстановяването на Траян Д. не е обжалвано от ДФЗ.  Към момента на произнасянето,  дисциплинарното производство не е било приключило  и така гл. експерт Траян Д. като невинен до доказване на противното,  може спокойно да  работи  –  поне до окончателния  финал на сагата с подкупа.

Казусът  не бе от публично известните,  но впечатляваща  бе бързината, с която приключи разследването по случая и делото стартира в съда – четири месеца след задържането на подсъдимия за подкуп в началото на септември 2021 г.  Необичайно.   Обичайно  е обаче,   усилията срещу корупцията  у нас,  някак все да се   спихват  преди   „окончателния“ й  крах.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.