Последни новини
Home / Законът / А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

Defakto.bg

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя на „Има такъм народ“ са  поискали спиране на  делото за клевета, заведено от първия срещу втория. След като  постъпили молби от  адвокатите на двамата процедурата да спре, съдия Даниела Христова от СГС не е дала  ход  производството.   Съдебното заседание бе насрочено за  20 септември, но  заради  разбирателството между ищеца Василев и ответника Йорданов, то не е проведено.

Искът за вреди  бе заведен  от Асен Василев срещу  Тошко Йорданов за твърденията му от парламентарната трибуна , че през 2013 г. Василев  е откраднал интелектуална собственост и е бил осъден за това от лондонски съд.

„Г-н Йорданов направи едни изявления от трибуната на Народното събрание, за които аз съм завел иск в Софийски градски съд. Смятам, че този спор трябва да бъде решен там“, бе отговорът на  Василев, който отрече напълно казаното.

Йорданов призова Василев да прочете чл. 69 от Конституцият, според който  „народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание“.

Заведеното от Василев дело обаче е гражданско и то не осуетява търсенето  на отговорност за вреди. В  молбата си Василев твърдеше,  че  Йорданов му е причинил серизони неимуществени вреди с клеветнически твърдения, разпространени от трибуната на парламента на 29 юли 2021 г., а след това възпроизведени пред Нова тв на 31 юли и пред bTV на 9 август. “

Искът на Василев бе частичен за  25 100 лв. от 250 000 лв.  В подобни случаи,  ако съдът присъди сумата по частичния иск – 25 100 лв.,  ищецът може да заведе ново дело за остатъка до 250 000 лв., като първото решение ще има сила на пресъдено нещо за причинени вреди.

Ако в 6-месечен срок Василев и Йорданов,  или едният от тях, не дадат знак за подновявавене на делото за оклеветяване,  то ще бъде окончателно прекратено, коментираха пред  Де Факто правни  спецове.

About De Fakto

Проверете също

74 500 граждани са търсили съдействие от омбудсмана през 2022 г., най-много са жалбите за нарушени потребителски права

           Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или …

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.