Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев предлага Борислав Сарафов за втори мандат като директор на НСлС, министър Зарков призова следователите да си кажат думата (допълнена)

Иван Гешев предлага Борислав Сарафов за втори мандат като директор на НСлС, министър Зарков призова следователите да си кажат думата (допълнена)

Defakto.bg

Заместникът на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов е предложен за втори мандат като директор на Националната следствена служба (НСлС). Директорът на Националната следствена служба се избира по предложение на не по-малко от трима от членовете на прокурорската колегия, както и по предложение на главния прокурор или министъра на правосъдието с мнозинство не по-малко от осем гласа от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.  На това основание е подписано предложение от главния прокурор Иван Гешев и от двама от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)  Светлана Бошнакова и Йордан Стоев, съобщи  държавното обвинение.

Малко по-късно на брифинг пред журналисти, правосъдният  министър  Крум Зарков предложи друг подход и призова следователите и служителите от НСлС да си кажат мнението. „Ценим високо професионализма на следователите и искаме да чуем техния глас, преди да решим дали да упражним правомощията си за номинации“, каза той.

Изборът  е достатъчно важен и не бива да бъде оставен само в ръцете на политици и кадровици„, отбеляза министърът.  Той призова следователите от Националната следствена служба да намерят подходящия начин да изразят мнение  кой според тях е най-подходящ да оглави  службата за следващите пет години.  „България познава доста избори по върховете на съдебната система и често те са спорни “ както по процедурата, така и по крайния резултат. Когато са били безспорни, е било защото е била ангажирана самата професионална общност.  Ето защо в следващите две седмици очакваме следователите да заявят своето становище„, обърна се към гилдията Крум Зарков.

Ha 9 нoeмвpи щe бъдe избopът нa ди peĸтop нa Haциoнaлнaтa cлeдcтвeнa cлyжбa, peши Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт.  Πeтгoдишният мaндaт нa ceгaшния й шeф – Бopиcлaв Capaфoв, ĸoйтo e и зaмecтниĸ-глaвeн пpoĸypop пo paзcлeдвaнeтo, изтичa нa 18 дeĸeмвpи тaзи гoдинa. По повод неизбрана  11-членна квота от НС за новия  ВСС бяха изразени опасения, че след  3 oĸтoмвpи, ĸoгaтo изтичa мaндaта  нa ceгaшния Bиcш cъдeбeн cъвeт, прокурорската колегия  може да не събере гласове за избора.

„Борислав Сарафов притежава безспорни професионални и нравствени качества, посочват авторите на предложението, като отбелязват в мотивите си още: „Сарафов има богат и дългогодишен управленски опит като административен ръководител. Това е безспорна гаранция за неговите административни и ръководни умения. С организационните си способности и умения, проявени като административен ръководител, е показал, че може отлично да анализира състоянието, проблемите и нуждите на Националната следствена служба.  Отчитайки значителния напредък и развитие на НСлС в последните пет години както в организационно отношение, така и в постигнатите резултати по конкретни досъдебни производства и изпълнение на молби за правна помощ, считаме, че Борислав Сарафов е реализирал един изключително успешен мандат като директор на НСлС“ , се казва в прокуроското съобщението.

 

Борислав Сарафов

Борислав Сарафов е с над 26-годишен юридически стаж в съдебната система като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива. Сарафов започва професионалното си развитие през 1996 г. като следовател в Окръжна следствена служба,  София. През 2001 година става заместник районен прокурор в Районна прокуратура, гр. Сливница, а през 2001 година е назначен за прокурор в Окръжна прокуратура-София. От 2007 година е прокурор в отдел „Противодействие на организираната престъпност“ във Върховна касационна прокуратура.

През 2011 година е назначен от Висшия съдебен съвет за първия административен ръководител на новосъздадената Апелативна специализирана прокуратура. Заема тази длъжност до 2013 година, когато става заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура. От 18 декември 2017 г. е директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.