Последни новини
Home / Законът / Съюзът на учените в България откри паметна плоча в чест на безусловния авторитет в правото проф. Витали Таджер

Съюзът на учените в България откри паметна плоча в чест на безусловния авторитет в правото проф. Витали Таджер

Defakto.bg
Проф. Витали Таджер  завеща близо 600 научните монографии, учебници, студии, статии и рецензии на учения на български и чужди езици. Неговите лекции и до днес се помнят от студентите му, а научните му трудове намират място в съкровищницата на правната наука. Популярността на проф. Таджер в научните среди и сред студентите  бе огромна. Личността  му –  респектираща. Поклон!

Съюзът на учените в България организира тържествено откриване на паметната плоча на бележития наш юрист, преподавател, учен и общественик проф. д.ю.н. Витали Таджер по повод 100-годишнината от неговото рождение.

Церемонията се състоя пред сградата на ул. „Екзарх Йосиф“ 73 в столицата, където юристът е живял дълги години – от 1934 г. до 1999 г.

В събитието днес се включиха служебният министър на правосъдието Крум Зарков, председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев, бившият служебен премиер и председател на 39-то Народно събрание Огнян Герджиков, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, председателят на Съюза на юристите Владислав Славов, учени, преподаватели адвокати, съдии, нотариуси, юристи, студенти по право. На събитието присъстваха и двама от четиримата внуци на професор Таджер – Кирил и Елена.

Идеята за поставяне на паметния знак е на двете дъщери на Витали Таджер – проф. Аля Таджер и Рени Таджер, съобщи БТА. Председателят на Съюза на учените проф. д.б.н. Диана Петкова разказа за живота и работа на Витали Таджер.  За професора говори  и неговият внук – Кирил.  Той отбеляза, заветите на дядо си:  обичай безусловно и подкрепяй своето семейство, не се примирявай пред нищо, не се отказвай и прави всичко по най-добрия начин,  уважавай всяко човешко същество и бъди солидарен с болката на останалите.

Плочата беше открита от министър Крум Зарков и Кирил Таджер, след което беше поставен венец от името на Съюза на учените в България, а присъстващите поднесоха цветя.

За мен бе чест и удоволствие да присъствам на откриването на паметната плоча на бележития български учен цивилист проф. д-р Витали Таджер, оставил ярка диря сред поколения български юристи„, коментира министърът.

Проф. Таджер е автор на титулярния учебник по гражданско право. Декан на Юридическия факултет на Софийския университет в периода 1962 – 1964 г. Той бе  дългогодишен арбитър, с блестяща репутация на безпристрастен и мъдър съдник.

От 1985 г.  е и заместник-председател на Външнотърговския арбитражен съд при Българската търговско-промишлена палата, дългогодишен член на  Съюза на учените в Българияг. Бил е  член-доайен на Комисията за защита на конкуренцията. Проф. Таджер е един от създателите през 1990 г. на първото самостоятелно правно списание на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ – списание „Съвременно право“ – и негов главен редактор от 1990 г. до 1999 г.  Професорът  създаде модерен модел за устав на първата българска международна фондация („Св. св. Кирил и Методий“) и беше учредител и член на нейния Управителен съвет до края на живота си.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.