Последни новини
Home / Законът / Съюзът на учените в България откри паметна плоча в чест на безусловния авторитет в правото проф. Витали Таджер

Съюзът на учените в България откри паметна плоча в чест на безусловния авторитет в правото проф. Витали Таджер

Defakto.bg
Проф. Витали Таджер  завеща близо 600 научните монографии, учебници, студии, статии и рецензии на учения на български и чужди езици. Неговите лекции и до днес се помнят от студентите му, а научните му трудове намират място в съкровищницата на правната наука. Популярността на проф. Таджер в научните среди и сред студентите  бе огромна. Личността  му –  респектираща. Поклон!

Съюзът на учените в България организира тържествено откриване на паметната плоча на бележития наш юрист, преподавател, учен и общественик проф. д.ю.н. Витали Таджер по повод 100-годишнината от неговото рождение.

Церемонията се състоя пред сградата на ул. „Екзарх Йосиф“ 73 в столицата, където юристът е живял дълги години – от 1934 г. до 1999 г.

В събитието днес се включиха служебният министър на правосъдието Крум Зарков, председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев, бившият служебен премиер и председател на 39-то Народно събрание Огнян Герджиков, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, председателят на Съюза на юристите Владислав Славов, учени, преподаватели адвокати, съдии, нотариуси, юристи, студенти по право. На събитието присъстваха и двама от четиримата внуци на професор Таджер – Кирил и Елена.

Идеята за поставяне на паметния знак е на двете дъщери на Витали Таджер – проф. Аля Таджер и Рени Таджер, съобщи БТА. Председателят на Съюза на учените проф. д.б.н. Диана Петкова разказа за живота и работа на Витали Таджер.  За професора говори  и неговият внук – Кирил.  Той отбеляза, заветите на дядо си:  обичай безусловно и подкрепяй своето семейство, не се примирявай пред нищо, не се отказвай и прави всичко по най-добрия начин,  уважавай всяко човешко същество и бъди солидарен с болката на останалите.

Плочата беше открита от министър Крум Зарков и Кирил Таджер, след което беше поставен венец от името на Съюза на учените в България, а присъстващите поднесоха цветя.

За мен бе чест и удоволствие да присъствам на откриването на паметната плоча на бележития български учен цивилист проф. д-р Витали Таджер, оставил ярка диря сред поколения български юристи„, коментира министърът.

Проф. Таджер е автор на титулярния учебник по гражданско право. Декан на Юридическия факултет на Софийския университет в периода 1962 – 1964 г. Той бе  дългогодишен арбитър, с блестяща репутация на безпристрастен и мъдър съдник.

От 1985 г.  е и заместник-председател на Външнотърговския арбитражен съд при Българската търговско-промишлена палата, дългогодишен член на  Съюза на учените в Българияг. Бил е  член-доайен на Комисията за защита на конкуренцията. Проф. Таджер е един от създателите през 1990 г. на първото самостоятелно правно списание на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ – списание „Съвременно право“ – и негов главен редактор от 1990 г. до 1999 г.  Професорът  създаде модерен модел за устав на първата българска международна фондация („Св. св. Кирил и Методий“) и беше учредител и член на нейния Управителен съвет до края на живота си.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.