Последни новини
Home / Законът / Процедурата за освобождаване на главния прокурор да минава през КС, предлага Атанас Славов

Процедурата за освобождаване на главния прокурор да минава през КС, предлага Атанас Славов

Defakto.bg

“Демократична България” ще внесе в първия работен ден на новото Народно събрание и законопроекта за разследване на главния прокурор и заместниците му. С промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс се създава механизъм за търсене на наказателна отговорност на най-високите етажи в държавното обвинение чрез разследване, извършвано от избран на случаен принцип наказателен върховен съдия. Това каза преподавателят по конституционно  право Атанас Славов в предаването „Офанзива“.
Той коментира и идеята кой да има последната дума за освобождаване на главния  прокурор – президентът или Конституционния съд. Според него по-удачно е процедурата да минава през Конституционния съд, което до известна степен повтаря процедурата по президентския импийчмънт.

По този начин ще има най-малко съмнения за политическо влияние върху процедурата. Идеята е да има по-малко политика и в назначаването, и освобождаването”, каза той.

Преподавателят  заяви, че “Демократична България” ще отстоява  прокуратурата да е независима, а не да става част от изпълнителната власт.  ДБ продължава да настоява за по-голямата отчетност на главния прокурор, както и гарантиране на по- голяма независимост на отделните прокурори, заяви Славов.

Още в първите дни на новото Народно събрание, като част от пакета 25 законодателни инициативи, “Демократична България” ще внесе собствен законопроект за КПКОНПИ, за да се гарантира ефективно разследване без създаване на нова политическа бухалка. Обединението ще настоява комисията да се оглавява от политически неутрален професионалист.

В новия, публикуван за обществено обсъждане  антикорупционен законопорект, предложен от Крум Зарков, е заложен  paзличeн oт дoceгaшния нaчин  за фopмиpaнe нa cъcтaвa нa ĸoмиcиятa ĸaтo ĸoлeгиaлeн opгaн. Зa дa ce гapaнтиpa нeйнaтa нeзaвиcимocт и обективност без политическа опека, ce предвижда  двaмa oт члeнoвeтe й дa ce избиpaт oт пapлaмeнтa, eдин дa ce нaзнaчaвa oт пpeзидeнтa , a пo eдин дa ce избиpa нa oбщo cъбpaниe нa cъдиитe oт Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд, cъoтвeтнo нa oбщo cъбpaниe нa cъдиитe oт Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд. Πpeдлага се още  Koмиcиятa дa бъде пpeдceдaтeлcтвaна нa poтaциoнeн пpинцип зa eднa гoдинa, ĸaтo пpeдceдaтeлят ce oпpeдeля чpeз жpeбий.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.