Последни новини
Home / Законът / Съветът за прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформата обсъди важни проекти

Съветът за прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформата обсъди важни проекти

Defakto.bg

Съветът по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система проведе работно заседание. В съвета, председателстван от министъра на правосъдието, влизат представители на МВР, Министерство на финансите, на ВСС, двете върховни съдилища – ВКС и ВАС, прокуратурата, Инспектората към ВСС, Националния институт по правосъдието, Висшия адвокатски съвет, професионалните организации на магистратите, неправителствени организации.

Сред обсъжданите теми бяха важни законопроекти – за промени в Закона за съдебната власт, свързани със съдебните заседатели и новият Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, който публично бе представен от министър Крум Зарков, съобщава правосъдното ведомство.

Министърът постави въпроса за необходимостта от изработване на нов стратегически документ, свързан със съдебната реформа, казват оттам. И подчертава: „Продължаването на Механизма за сътрудничество и оценка при действието на общия европейски Механизъм за върховенството на правото се отразява изключително негативно на България“.

На 19 септември бе проведено първото заседание на Съвета за прилагане на Националния координационен механизъм за върховенство на правото,  на което министър Зарков заяви, че   мoнитopингoвият мexaнизъм въpxy Бългapия e изчepпaн и нe тpябвa дa пpoдължaвa дa cлyжи ĸaтo нeфopмaлeн apгyмeнт cpeщy пo-дълбoĸaтa интeгpaция нa cтpaнaтa ни в Eвpoпeйcĸия cъюз.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.