Последни новини
Home / Законът / Публикуван е законопроект за въвеждане на задължителна медиация по някои граждански и търговски дела

Публикуван е законопроект за въвеждане на задължителна медиация по някои граждански и търговски дела

Defakto.bg
Публикуван за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията, съобщи Министерството на правосъдието. С него  се въвежда задължителна медиация по някои видове граждански и търговски дела, подсъдни на районните и окръжните/апелативните съдилища. Дава се също възможност съдът, по негова преценка, да разпореди провеждането на задължителна медиация и по други висящи спорове.
Целта е да се повиши ефективността в  гражданското и търговското правораздаване и да се намали натовареността на съдилищата, се сочи в мотивите към законопроекта.

Зaдължитeлнa мeдиaциoннa пpoцeдypa щe мoжe дa ce ocъщecтвявa пo нaд 50 xил. cъдeбни дeлa гoдишнo, a тoвa щe cтaнe възмoжнo cлeд  измeнeния и дoпълнeния нa Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн ĸoдeĸc  и нa Зaĸoнa зa мeдиaциятa

Πpoмeнитe бяха внесени от  Bиcшия cъдeбeн cъвeт в Mиниcтepcтвoтo нa пpaвocъдиeтo на 20  септември т.г. , за което Де Факто информира.  Проектът е  част от Националния план за възстановяване и устойчивост, чието реализиране е финансирано от Европейския съюз. B ĸpaя нa aвгycт пpaвocъдният миниcтъp Kpyм Зapĸoв пpoвeдe c мaгиcтpaтитe cpeщa, нa ĸoятo бяxa   обсъдени предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс, в Закона за медиацията и в Закона за съдебната власт, които предстоeшe дa  бъдат предоставени на МП за упражняване на законодателна инициатива.

                               Новата „съдебна медиация“
Тя ще е приложима по споровете, по които вече са в съда и ще се провежда в съдебен център по медиация към окръжните съдилища, е записано в мотивите, съобщава МП.
Когато медиацията е задължителна по закон, задължението на страните ще се свежда до добросъвестно участие в процедурата – с продължителност между един и три часа.  Задължителното провеждане на медиация не задължава страните да постигнат споразумение. Единствено от тяхната воля ще зависи и дали ще имат споразумение в рамките на задължителната част от процедурата, дали ще изберат да продължат опитите или медиацията ще бъде прекратена.
Към всички окръжни съдилища ще се създадат съдебни центрове по медиация, които ще имат регистър на медиаторите, преминали допълнителен подбор и специализирано обучение. С решение на ВСС такива центрове могат да се създават и към някои районни съдилища.
Медиаторът по конкретната процедура ще се посочва служебно от съдебния център. Но при съгласие помежду им страните могат да посочат и конкретно лице, стига да е вписано в регистрите на съдебните центрове.
При постигане на споразумение с него могат да се уредят и въпроси извън конкретното дело и то ще се одобрява от съда. При желание на страните споразумението помежду им може да бъде одобрено и като съдебна спогодба, която може да обхваща и предмета на няколко различни съдебни дела.
              По кои дела ще се провежда
Предложени са две категории съдебна медиация.  С промени в ГПК се въвежда правилото, че съдът задължава страните да участват в процедура по медиация, когато е предявен иск или е отправено искане за: развод; спорове за упражняване на родителските права, местоживеенето на детето, неговата издръжка, личните отношения с детето; изменение на мерките, свързани с упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, личните отношения с детето и издръжката му; разрешаване на разногласия по упражняването на родителските права и задължения; определяне на мерки за лични отношения с бабата и дядото; родителски спорове за пътуване на детето в чужбина; разпределяне на ползването на съсобствена вещ по Закона за собствеността; парични вземания, произтичащи от съсобственост; делба по Закона за собствеността; спорове между етажната собственост; изплащане на стойността на дружествен дял при прекратяване на участие в ООД; отговорност на управител или контрольор на ООД за причинени на дружеството вреди.
Другата новост е, че съдът може да задължи страните да участват в процедура по медиация при предявени искове за: парично или непарично вземане, произтичащо от договор, непозволено увреждане и др.; издръжка; съществуване, прекратяване, унищожаване или разваляне на договор или за сключване на окончателен договор; възнаграждения или обезщетения по трудови правоотношения, признаване на уволнение за незаконно и възстановяване на предишната работа; защита на права на интелектуална собственост и др.
 Съдът може да задължи страните да участват в процедура по медиация само веднъж в производството, ако споразумение не се постигне, продължава да разглежда делото.
Регламентира се и възлагането на разноските за медиационната процедура, предвидена е санкция за страната, неучаствала в нея.
Новите правила ще важат за делата, образувани след 1 януари 2024 г

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.