Последни новини
Home / Законът / В София започва двудневна конференция за достъпа до правосъдие на лица с увреждания

В София започва двудневна конференция за достъпа до правосъдие на лица с увреждания

Defakto.bg

Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“  (ГИП-София), съвместно със Съюза на съдиите в България организира двудневна конференция на тема „Независимият съд – гарант за справедлив процес.  Ролята на съда в гарантиране на достъпа до правосъдие на лица с увреждания“. Събитието ще се проведе 30.09 – 01.10.2022 г.  в Националния институт по правосъдие.

Достъпът до правосъдие, гарантиран в чл.13 от Конвенцията за правата на хората с увреждания се превърна в централна тема на Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“ в партньорство със „Съюз на съдиите в България“ и „Български център за нестопанско право“, сочат организаторитеЩе бъдат засегнати въпроси от  първостепенната важност на съдийската независимост и спазването на стандартите на ЕКПЧ, без които не може да се гарантира спазването на правата на човека изобщо, а още по-малко на хората, които имат психични и/или социални проблеми, казват те.

Участие с ключови изказвания ще вземат европейските  съдии  Александър Арабаджиев и Йонко Грозев.   През втория ден  съдия Александер Клерх ще представи практиката на съдилищата в Германия по охраняване на правата и интересите на хората с увреждания. В рамките на конференцията ще бъде  дискутиран опитът на български съдии в прилагането на разпоредбите по чл. 12 и чл. 13 от Конвенцията на ООН и  механизмите  за подкрепа на съда в дела с участието на хора с психосоциални и интелектуални затруднения.

Участие в събитието са потвърдили съдии, адвокати, представители на Министерство на труда и социалната политика, Националният омбудсман, социални услуги, граждански организации, преподаватели, и др. заинтересовани страни.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.