Последни новини
Home / Законът / Обвиниха Димитър Любенов в умишлено причиняване на смърт на Околовръстното, а не по непредпазливост

Обвиниха Димитър Любенов в умишлено причиняване на смърт на Околовръстното, а не по непредпазливост

Defakto.bg
Димитър Любенов

Софийска градска прокуратура измени обвинението на Димитър Любенов, привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортното произшествие на Околовръстен път на 25 септември, съобщават от прокуратурата.  От обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост  френски гражданин е променено в  умишлено престъпление.

Според доказателствата в  началния етап от разследването Любенов е привличен като обвиняем за  причиняване  на смърт по непредпазливос на 64-годишения Л. П. и телесни повреди на 62-годишната Б. Л. и 46-годишния П. П. (  чл. 343, ал. 3,  б. „б”,  вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.)

В хода на разследването бяха събрани доказателства, че обвиняемият е управлявал лекия автомобил след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила. Към момента е установено, че скоростта на автомобила е била 195 км/ч при ограничение 80 км/ч, както и че приближавайки лекия автомобил, в който са били пострадалите, обвиняемият не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране.

С постановление по чл. 219, ал. 1 от НПК обвинението е изменено и обвиняемиат Любенов  е привлечен за това, че като е нарушил правилата за движение по пътищата относно режима на скоростта , пренебрегвайки забраната да управлява моторно превозно средство след употреба на алкохол и наркотични вещества, е реализирал пътнотранспортно произшествие и умишлено е причинил смъртта на Л. П. и средна телесна повреда на Б. Л. Установено е, че телесната повреда на П. П. е лека такава. Според обвинението случаят е особено тежък и поради това деянието е квалифицирано като престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „в“ от НК.

Още в съдебното заседание, когато СГС му наложи най-тежката мярка –  „задържане под стража“,  на което станаха ясни  експертизите за скоростта, наркотиците и алкохола, прокуратурата подсказа, че  възнамерява да преквалифицира обвинението на Любенов и от убийство по непредпазливост на пътя в убийство при евентуален умисъл.

Наказанието при доказване на такова обвинение може да бъде и доживотен затвор.

Разследването по случая продължава.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.