Последни новини
Home / Законът / Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

Defakto.bg

Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за избор на определени органи – било Инспекторат към съдебната власт, било парламентарната квота на ВСС. В същото време това решение засяга и самия КС, защото има непопълнен състав на Конституционния съд – две непопълнени места от квотата на Народното събрание„.   Това каза пред БНР бившият министър на правосъдието  адв. Антон Станков, през седмицата.

Коментарът бе по повод решението на КС, че с изтичaнeтo нa cpoĸa, зa ĸoйтo ca избpaни, глaвният инcпeĸтop и инcпeĸтopитe в Инcпeĸтopaтa ĸъм Bиcшия cъдeбeн cъвeт изпълнявaт cвoитe фyнĸции дo избиpaнe oт Hapoднoтo cъбpaниe нa глaвeн инcпeĸтop, cъoтвeтнo нa инcпeĸтopи.

Станков  подчерта, че когато решението на КС бъде публикувано в „Държавен вестник“, бившите конситтуционни съдии, напуснали поради изтекъл мандат  Анастас Анастасов и Гроздан Илиев трябва да се върнат автоматично на местата си в КС, докато бъдат избрани нови конституционни съдии на тяхно място:

Това е тълкувателно решение и има действие назад. Ще ми е любопитно дали ще  възстановят Анастасов и Илиев. … Това решение се очакваше за ВСС, но заради липсата на политическа воля КС навлезе в една много тежка материя, на практика замести волята на Народното събрание. Последните 2-3 години парламентът систематично не прояви воля да управлява.

Станков коментира, че в момента страната е „полупарламентарна република“.

На хипотезата, че КС се беше произнесъл, че при изтичане на мандата мястото се освобождава, бившият министър на правосъдието коментира, че така държавата би блокирала:

Не мисля, че това е по-добрият вариант, но от юридическа гледна точка е по-правилният. Решението на КС е палиативно, лекува симптомите, а не същността на заболяването. В дълбока криза сме. Държавата е разклатена фундаментално в основите си. Конституцията в момента не се спазва, дописва се. Разтревожен съм истински!„.

Адвокат Михаил Екимджиев коментира пред Де Факто, че: Скандално Конституционният съд  даде пожизнен мандат на съдебната номенклатура 

Когато парламентът е неспособен да  излъчва свои  представители в държавни органи, президентът да поема временно задълженията му, това ще бъде стимул за НС „, подсказа законодателна инициатива адвокатът.

Бившияг конституционен съдия Маргарита  Златарева коментира идеята КС да върне двамата съдии така:  За мандата на конституцоинните съдии има отделно решение – ротационният принцип е основанието той да приключва точно с настъпване на срока. Защото не изтича мандата на всички членове едновременно, както е при ВСС.  (фейсбук)

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.