Последни новини
Home / Законът / Серия от производства за полицейска закрила над обвиняемия за катастрофата на Околовръстното (дъпълнена)

Серия от производства за полицейска закрила над обвиняемия за катастрофата на Околовръстното (дъпълнена)

Defakto.bg

СГП образува досъдебно производство по данни за престъпление по служба  от служители на МВР в нощта на катастрофата, която причини смъртта на френски гражданин, а двама други бяха ранени, съобщи прокуратурата.

Димитър Любенов, обвинен за умишлено причиняване на смърт при  катастрофата от 25.09.2022 г. на Околовръстен път, се е ползвал с полицейска закрила в нощта на катастрофата, заяви  самият той пред съда.  По този повод СГП започна  разследване за това, че служители на МВР не са изпълнили служебните си задължения с користна цел и от това са настъпили значителни вредни последици.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев посочи, че служителите са отстранени. Той обаче подсказа поредно прискърцване в  отношенията на МВР с прокуратурата.

Според СГП наблюдаващият прокурор  е възложил на „Вътрешна сигурност“ в МВР множество конкретни действия по случая. Според вътрешения министър обаче  именно МВР е  захранило прокуратурата с доказателства по  случая, след като „Вътрешна сигурност“ установява, че полицейски автомобил се е движел  зад поршето,  но полицаите в него вместо да изпълнят служебните си задължения, полицаите са направили „друго“, каза той без да уточнява какво. Тази информация била докладвана на прокуратурата, като дори наблюдаващият прокурор бил докаран със служебна кола на МВР в министерството, за да му бъде докладвано.

Имахме данни, че полицейска кола е била близо до катастрофата, предизвикана от Димитър Любенов.  Възложихме проверка на „Вътрешна сигурност“. Оказа се, че полицейски автомобил се е движил по маршрута на поршето. Вероятно е спирал. Служителите са станали свидетели на катастрофата„, каза вътрешният министър Иван Демерджиев по случая с разследването срещу полицаи, които имат участие в престъплението.

Двамата служители бяха задържани, взеха се данните от телефоните им и се предприеха действия. Прокурорът не позволи на служителите ни да предприемат действия по задържането им и забраниха да изнасяме данни, за да не пречим на разследването„, каза още Демерджиев.  „После се оказа, че полицията прикривала полицаите. Нищо подобно. Беше образувано второ досъдебно производство за техните действия„, заяви Демерджиев.

От съобщението на прокуратурата обаче излиза, че разкритията по случая нямат нищо общо с МВР, а са резултат от  указанията на наблюдаващия прокурор.

Ето съобщението на СГП:

„С постановление от 29.09.2022 г., след възложена от СГП проверка, прокурор в СГП образува досъдебно производство за това, че на 25.09.2022 г. в гр. София длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, не е изпълнило служебните си задължения с цел да набави за себе си и за другиго облага и от това са настъпили значителни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал. 2 вр. ал. 1 от НК. Разследването e възложено на екип от следователи от отдел „Следствен“ на СГП по  чл. 194, ал. 1, т. 2 от НПК, според която разследването на престъпления, извършени от държавни служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 от ЗМВР се провежда от следователи.

При разследването по делото за пътнотранспортното произшествие с постановление от 28.09.2022 г. наблюдаващият прокурор  възложи на органите на Вътрешна сигурност на МВР множество конкретно посочени действия, свързани с установяване дали е имало патрулни автомобили по пътя на автомобила, управляван от обвиняемия, дали същият е бил спиран за проверка и дали такава е била извършена, съответно от кои служители и какво е установила проверката, бил ли е в непосредствена близост до автомобила на обвиняемия патрулен автомобил, който е/не е предприел съответни действия, преди настъпването на ПТП и др.

В изпълнение на постановлението от служители на Вътрешна сигурност на МВР са предприети съответните действия и резултатите от тях са докладвани в СГП.

Незабавно по неотложност следователи от отдел „Следствен“ на СГП извършиха съответните действия по разследването за събиране на доказателства.

Активните процесуални действия на СГП са насочени към разкриване на обективната истина чрез провеждането на обективно, всестранно и пълно разследване в съответствие с изискванията на закона. За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана“.

По-късно СГП разпространи ново съобщение по случая, според което изказванията на министър Демерджиев по казуса “ не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР)„.

Съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, а именно чл. 72 от ЗМВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратура.

Чл. 64 ал. 2 от НПК регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел – то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, съгласно чл. 219 от НПК, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало, посочи СГП.

Днес Апелативният съд потвърди ареста на Любенов. Определението е  окончателно.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.