Последни новини
Home / Законът / Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Defakto.bg

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети

“ Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети“. Това заяви предв предаването „Тази сутрин“ на бТВ министърът на правосъдието и член на БСП Крум Зарков. При предходните избори той поиска оставката на председателя на социалистите.

„Ако се даде шанс на българските социалисти, да се организират, да вдигнат поглед – резултатите ще дойдат. Лявото е ключова тема за българската политическа система“, добави Зарков.

„Инат под маската на твърдост и лоялност. Всички, които се нуждаят от лява политика, не заслужават това. Следващия Национален съвет не БСП е последен шанс за партията. Очаквам заявление, че така не може и трябва да се вземат следващи стъпки, заложени в устава“, допълни той.

Крум Зарков отчете, че е успял да изпълни основните си задачи като служебен министър на правосъдието и коментира, че изборите са преминали спокойно, а резултатите са били признати от всички сили.

„България е единствената страна без закон за личен фалит. Има хора, които са добросъвестни, но не успяват да си покрият задълженията. Искаме да предложим процедура, в която длъжникът да може да организира нещата и да получи втори шанс. Важно е да за се защитят тези, които желаят, но не могат, а не тези, които хитруват“, подчерта служебният министър, уточнявайки, че трябва да се спре нерегламентираното събиране на вземанията.

„Понякога се използват методи, при които дългът става не толкова трудно събираем. Много хора разбират какво казвам. Омбудсмани са предлагали много такива законопроекти, които не са били приемани. Предлагаме добра рамка и се надявам политиците да не се огънат. Интересите на кредиторите са попречили на приемането на този закон“, посочи той.

Предложенията предвиждат различните дългове да бъдат събрани в едно, да се опише имуществото на длъжника, а след това да се изготви план за погасяването. Ще има възможност за опрощаване на дълг, но след решение на съда.

Според министъра кредиторите също имат интерес от това, а не да продават дълга на колектори. Законопроектът е заложен в Плана за възстановяване.

Министърът каза, че е имал късмета да попадне в министерство с отлично подготвени експерти. Той напомни, че за краткия му престой в МП,  е свършена огромна работа от специалистите, а народните представители ще заварят на банките си серия от закони, предложени от МП – наред със законопроекта за  частния фалит, това са проектите на Закон за правната помощ, на Закон за медиацията, на Закон за  противодействие на корупцията, сред лица заемащи висши публични длъжности, законопроект за кадастъра и имотния регистър и др. Зарков напомни и законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, изготвен от предния екип на Надежда Йорданова, който в момента е във Венецианскота комисия.

Посочи, че право на депутатите е да приемат, променят или отхвърлят предлаганите законопроекти, но те са свързани със Плана за устойчивост и възстановяване  и сроковете за приемането им, които са обвързани с получаването на финансови средства от ЕС,  чукат на вратата.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.