Последни новини
Home / Законът / Прокурор Георги Иванов от СРП: Изказването на Нинова е недопустимо, манипулативно и политическо

Прокурор Георги Иванов от СРП: Изказването на Нинова е недопустимо, манипулативно и политическо

Defakto.bg
Георги Иванов, СРП

По повод днешното изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която „държавното обвинение участва в опит за вътрешнопартиен преврат“, прокурорът от Софийска районна прокуратура Георги Иванов призова политиците да се въздържат от такъв тип говорене:

Недопустими са политически изказвания, с манипулативни твърдения и които представят прокуратурата по начин, който не отговаря на обективната действителност. Изказването на Корнелия Нинова е политическо и недопустимо, и цели отклоняване вниманието на българските граждани от техните актуални проблеми, така няма да намалее престъпността, която се увеличава и всички ние страдаме от нея„, каза прокурор Иванов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и двама членове на ръководството на социалистите са призовани на разпит от прокуратурата по жалба на Кирил Добрев. Призовката на Нинова е за 12 октомври, каза Георги Иванов. В нея е обърнато внимание, че трябва да се яви, за да се изясни фактическата обстановка  в жалбата на Кирил Добрев за неизпълнение на съдебно решение.

Към своята жалба Добрев е приложил и решение на ВКС за възстановяване като член на НС на БСП. След като се запознах с твърденията му и решението на съда, сметнах, че не са изяснени всички факти. Заради това трябва да бъде извършена проверка по реда на Закона за съдебната власт„, каза още Георги Иванов. „Такива действия не са прецедент. Това са правомощията ни по Закона за съдебната власт и така се действа по стотици сигнали в прокуратурата„, добави той.  Посочи, че неизпълението на прокурорски разпореждания се наказва с глоба до 2000 лв.

Ако жалбата беше нейна срещу Добрев, значи ли,  че той не трябваше да бъде призоваван за сведения? Нима законите не са еднакви за всички, включително за политиците? Призовавам ги  да се въздържат от политическо говорене и да не използват прокуратурата за партийни цели. Това не им дава правото за накърняват доброто име на съдебната власт„, каза Георги Иванов. Според него това затруднява работа и противоречи на върховенството на закона.

По рано,  Корнелия Нинова на специален брифинг съобщи, че прокуратурата е образувала проверка срещу нея,  организационния секретар Гергана Алексова и зам.-председателя на контролната комисия Борислав Гуцанов по жалба на Кирил Добрев. Нинова определи намесата на прокуратурата във вътрешнопартийните въпроси на БСП като „безпрецедентен“ акт и „преврат“. По думите ѝ прокуратурата е показала, че е инструмент срещу неудобните и „частна прокуратурата на задкулисието“.

Лидерката на БСП трябва да да се яви на разпит, да предостави на прокуратурата запис и заверени копия на стенограма и протокол от заседание на Националния съвет на партията на 28 август и да връчи призовки на други членове на БСП, за да изяснят какво са говорили на партиен пленум на левицата.

„Да говориш на партийно събрание се оказа престъпление, защото те двамата са извикани, защото са се изказвали на партийно събрание. Преписки на престъпници стоят с години на прокурорските бюра, това нещо е задвижено в рамките на един месец. Цялата машина е включена срещу БСП“,  драматизира ситуацията    Нинова. Тя се закани, че няма да предостави изисканите от прокуратурата документи: „Да се снабдят със съдебна заповед за претърсване и изземване, чакам ги на „Позитано“ 20 да дойдат и да си ги вземат“, няма да се яви на разпит, ще сигнализира всички възможни и европейски институции, а е докато тя е председател на БСП, партията на няма да влезе в „игрите и задкулисието им“.

По-късно Кирил Добрев заяви пред медиите: „Аз съм член на БСП и на Националния съвет. Някой ми пречи да изпълнявам своите функции като такъв. Няма никаква драма. Г-жа Нинова, ако не се притеснява, може да предостави на полиция и прокуратура всички документи и стенограмата. Имах няколко изказвания да питам като какъв съм в залата, никой не успя да ми обясни. Не ми беше дадена възможност да участвам в гласуванията“, каза още Добрев. „Тук са хора, които са само от няколко месеца. Ще им отнеме много време, докато разберат тайните на „Позитано“, каза още той.

„На подпис“ Кирил Добрев беше изключен от БСП в края на декември 2021 г. за „уронване доброто име на партията“, „злепоставяне на членове на Изпълнителното бюро на БСП“, „клевети и обиди“.

На 28 юли т.г. Върховният касационен съд  го възстанови  като член на Националния съвет на БСП.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Един коментар

  1. Tvetan tsvetkov

    Съсловие от смешници, чиято цел е да унаследят и ситуират отрочетата си на държавна хранилка в съдeбната власт, използвайки умело фамилно-конкурсното начало !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.