Последни новини
Home / Законът / Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Defakto.bg

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност във всички предприятия и места за производство и съхранение на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия на територията на апелативния съдебен район, който включва областите  Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Проверката е по разпореждане на апелативния прокурор на град Пловдив Тодор Деянов.

Тя ще бъде възложена от шестте окръжни прокуратури в региона – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, на съответните контролни органи – дирекциите „Инспекция по труда“ и на Областните дирекции на Министерството на вътрешните работи във връзка със спазване на нормите по Закона за здравословните и безопасни условия на труд и на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Целта е да се установи дали се спазват условията и реда за обучения и инструктажи на служителите, дали са осигурени безопасни условия на труд, както и дали се спазват технологичните инструкции за работа с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

Започва щателна проверка и в оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък във връзка с вчерашния тежък инцидент, при който загинаха две жени и един мъж, а  43-годишна жена е в болница с тежка черепно-мозъчна травма..  „Ще бъде изискана цялата документация, която урежда производствения процес, нормативната такава, вътрешните уредби, правилниците, като ще се проверява дали се спазва безопасността на труда, технологичните изисквания за работа на всички предприятия, които влизат в завод „Арсенал“ АД – Казанлък„, заяви  зам. – окръжният прокурор Гриша Мавров.

Разследването ще се води от Национална следствена служба. „Изготвили сме предложение до Апелативна прокуратура – Пловдив делото да бъде взето под специален надзор“, коментира тази сутрин окръжният прокурор Дичо Атанасов.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.