Последни новини
Home / Законът / Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

Defakto.bg
На снимката: Председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков, председателят на АПБ Владимир Николов( в средата), който е и окръжен прокурор на Плевен и главният прокурор ИВан Гешев. Снимка БТА

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така главният прокурор Иван Гешев коментира вчерашното изявление на министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържането на полицаите със съмнително присъствие на катастрофата от Околовръстното, при която загина френски гражданин, а други двама пострадаха.

„Не го твърдя аз,  има съобщение на сайта на Софийска градска прокуратура, където е цялата фактология“, каза Гешев.  Той  подчерта, че задържането за 24 часа е правомощие на  МВР. Прокурорът няма такива правомощия, не може да забрани такова нещо или да разреши такава процедура“, допълни Гешев.

Софийска градска прокуратура съобщи, че по чл. 72 от ЗМВР, „единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратура. Според чл. 64 ал. 2 от НПК прокурорът може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел – то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”. И ощеКъм привличане  в качеството на обвиняем, съгласно чл. 219 от НПК, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало“.

Главният прокурор обясни, че има отделно досъдебно производство за престъпление по служба, в което се разследват действията на полицейските служители, а другото е за престъпление срещу транспорта.

По повод разследването на катастрофата в Шумен, където изгоря автомобил, веществено доказателство, на охраняем паркинг на МВР Иван Гешев заяви: „нямам съмнение в работата на прокурорите от град Шумен, имам индикации за проблеми в други правоохранителни институции“.

„Дали е издържало обвинението или не, не съм си позволил да коментирам съдебните решения. Колегите работят с доказателства, които се събират от МВР. Не обвинявам никой и не оправдавам никой, защото не съм запознат с делото“, каза още Гешев. Той добави, че има две, по думите му „притеснителни съвпадения“ – на паркинг на МВР изгаря веществено доказателство, което се самозапалва, както и че полевият тест отчита наличие на наркотици, а след това кръвната проба показва, че няма.

Проблемите на българското правосъдие не са само в прокуратурата, а в съда, в МВР, в законодателството. Някой трябва да седне и да реши реалните проблеми, а не да се занимава вече 30 години с т.нар., както аз казвам, измислена съдебна реформа, която се състои в това да закриеш, да махнеш някой и да сложиш собствен човек или да обслужиш някой олигарх с някои промени, които няма да цитирам, и да реализираш, може би, някои плюсове. Според него негативните последствия от закриването на спецпрокуратурата се усещат в бум на престъпността през последните пет-шест месеца. По думите му най-осезателно това ще бъде усетено от българските граждани.

Изявлението си Гешев прави  пред журналисти в Плевен,  където участва  в откриването на инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“. Тя се осъществява от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България, в партньорско сътрудничество с Националната мрежа за децата. На първата среща с ученици участват още председателят на АПБ Владимир Николов, който е и окръжен прокурор на Плевен, и председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков, съобщи БТА.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.