Последни новини
Home / Законът / Следователите подкрепят кандидатурата на Борислав Сарафов за втори мандат начело на НСлС

Следователите подкрепят кандидатурата на Борислав Сарафов за втори мандат начело на НСлС

Defakto.bg

Общо събрание на следователите от Националната следствена служба (НСлС) единодушно е подкрепило  кандидатурата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов за втори мандат като директор на НСлС, съобщи прокуратурата. Номинацията му бе направена от  главния прокурор Иван Гешев и членовете на Прокурорската колегия на ВСС Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов и Йордан Стоев предложиха Борислав Сарафов за втори мандат.

На събитието са присъствали  главният прокурор Иван Гешев и служебният заместник правосъден министър Мария Павлова. Павлова благодари за поканата на следователите от името на служебния министър на правосъдието Крум Зарков и уточни, че той е бил възпрепятстван от неотложен служебен ангажимент да присъства на Общото събрание.

Гешев е приветствал идеята за провеждането на Общо събрание на следователите от НСлС, на което да се чуе мнението им. „Аз съм тук от уважение към колегите, от уважение към вас. Оценката на ръководството на прокуратурата е, че когато нещо работи добре, няма смисъл да се променя, може само да се подобрява. Тя се отразява и във внесеното от мен и още трима колеги предложение в Прокурорската колегия на ВСС Борислав Сарафов да бъде предложен за втори мандат като директор на НСлС. Няма пречка да има и други кандидати“.

В изказванията си следователите изтъкват, че Сарафов е допринесъл за подобряване на работата на НСлС. „Преди нашите проблеми се обсъждаха само кулоарно, но обликът на службата изцяло се промени. Сарафов допринесе за издигането на авторитета й“, казва следовател Бисерка Стоянова.

Бързото и качествено разследване, което провеждаме, ни дава облик като най-елитната структура за разследване по най-тежките дела, заредени не само с фактическа и правна сложност, но дори с емоционален заряд. Благодаря ви за доверието, колеги. В тази служба намерих не само колеги, намерих и приятели, и съмишленици. Именно затова с вълнение ви благодаря за ежедневния ви професионализъм. Уважавам ви дълбоко“, посочва в изявление към колегите си Сарафов.

На 28 септември cлyжeбният пpaвocъдeн миниcтъp пpизoвa cлeдoвaтeлите дa ĸaжaт ĸoй иcĸaт дa ги pъĸoвoди пpeз cлeдвaщитe 5 гoдини. Toй ce aнгaжиpa, aĸo пocтъпи ĸaндидaтypa, дa я внece в Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия.

На  днешното заседание на Прокурорската колегия друга номинация не бе внесена. Изборът е насрочен за 9 ноември, а 5-годишният мандат на Сарафов изтича на 18 декември.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.