Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Интересите на българските граждани са разменна монета за лични, политически и конюнктурни интереси  

Иван Гешев: Интересите на българските граждани са разменна монета за лични, политически и конюнктурни интереси  

Defakto.bg
Иван Гешев, главен прокурор

„Ако непрекъснато се борим с последиците, никога няма да решим основните проблеми. А основните проблеми са взаимодействието между институциите, което почти изчезна, и сега се опитваме да възстановим, законодателството и дълбокото неразбиране как функционира правоохранителната система, на принципите на правовата държава, на върховенството на закона“.  Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред  журналисти след участието си в българо-баварския семинар за прокурори, съдии и разследващи служители от ДАНС и МВР на тема „Противодействие на интернет-престъпността и прането на пари“, организиран от Фондация „Ханс Зайдел“, съобщава държавното обвинение.

Иван Гешев обяснява,  че има системни проблеми, които трябва да бъдат решени, които не се решават с десетилетия. „Резултатът е, че вероятно сме водещи в цяла Европа по катастрофи със смъртни случаи. Това е безобразие!“, отбеляза главният прокурор. „Никой не е застрахован, че един дрогиран шофьор няма да отнесе нас или наш близък. Това с наркотиците е пандемия! Никой не е в безопасност!“

Гешев  отчита, че от 30 години политиците у нас не слушат експертите и си правят каквото искат, а след това се чудят защо нещата не вървят.

Със закриването на Специализираната прокуратура се закри нещо работещо и се връщаме към нещо неработещо. В края на юли 70-80% от СРС-ата, които се експлоатираха, за тежки случаи, бяха прекратени, защото щяха да са незаконни след закриването на Специализирания съд. Това бяха международни разследвания. Закриването им беше политическа екзекуция!“,  заяви главният прокурор. „Да, трябва съдебна реформа, но не такава. Тя трябва да решава реалните проблеми“, добавя той.

Главният прокурор Иван Гешев и главният прокурор във Върховната прокуратура на Бамберг Волфганг Грюндлер дадоха съвместен брифинг, в който взеха участие и зам. главният прокурор Борислав Сарафов, както и д-р Хелмут Патдер, експерт и бивш съветник по международно сътрудничество в Баварското държавно министерство на правосъдието. По време на изявлението бе подчертано отличното взаимодействие, което българската и баварската прокуратури осъществяват още от 2002 г., което спомага за по-качествени разследвания на трансграничните престъпления.

Посочи, че у нас те се правят от хора, които не разбират как функционира системата, а резултатите са трагични.

30 години се говори, мога да ви опиша какво значи законодателна реформа. Трагедия! Почваме на определени години винаги на чисто. Аз съм преживял всичките т.нар. реформи от 1994 г. Законодателната реформа, ако мога да онагледя общо, извинявайте за свободния изказ, е една луксозна кола, която леко се нуждае от ремонт по двигателя. Да, трябва съдебна реформа, но не това, което твърдят. С много хубаво купе и много хубави гуми. И някакви хора казват, че проблемът са гумите. Защо? Защото искат да продадат гумите. И собственикът, който не разбира: Добре, ще сменим гумите с по-евтини, народното събрание или някой друг. Сменят, колата пак не върви. А този, който взима гумите, ги продава. Това е съдебната реформа„, обясни Гешев.

Посочи, че  хора, които говорят за съдебна реформа, за върховенство на закона, за права на човека, явно нарушават същите тези принципи:

Принципът за разделение на властите едва ли може да се съвмести с това, че защото лично не харесваш някого или по други причини, искаш да отстраниш председателя на ВКС, ВАС или главния прокурор. Тъжно е, защото показва липса на държавност. Това означава, че интересите на българските граждани са разменна монета, търговия, търгашество, за решаване на лични, политически, конюнктурни или други интереси“, заключава главният прокурор.

В отговор на журналистически въпрос чувства ли се заложник за съставяне на правителство, Иван Гешев отговоря, че не вярва това да е така, защото няма основания за неговото отстраняване.  „Това се видя в процедурата във Висшия съдебен съвет“, отбеляза той, без да засяга въпроса за  предизвестения вот на мнозинството там.   Единствената процедура, която би могла да се осъществи, не е в съответствие със закона, а тази, която е в съответствие със закона, е Велико народно събрание и промени в Конституцията, категоричен е той.

Попитан  дали има намерение да влезе в политиката, отговори, че  подобен въпрос му е забранено да коментира, защото е главен прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.