Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Defakto.bg

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието – това обсъдиха днес министър Крум Зарков, представители на Синдиката на пенитенциарните служители и главния директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) Ивайло Йорданов, съобщиха оттам.

Отчетено бе, че от  началото на мандата на министър Зарков е осигурено и разпределено допълнително финансиране между служителите в системата, както и увеличение на средствата за храна. Приета и публикувана е наредбата за допълнителните възнаграждения за постигнати резултати в ГДИН и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО), която ще влезе в сила от 1 януари 2023 г., актуализиран е планът за оптимизация на дейностите в двете дирекции. Обявена е нова обществена поръчка по проекта за нов затвор край с. Самораново, който ще се изгражда със средства по Норвежкия финансов механизъм, с по-актуални условия към изпълнителите.

По време на срещата министърът постави и въпроса за развитието на две същностни концепции – за наказателната политика на България (2020-2025 г.) и за развитие на пенитенциарната система (2020-2025 г.), приети от Министерски съвет и прикани синдикатите да се включат активно в предстоящи дебати по въпроса.

Представителите на пенитенциарните служители отбелязаха, че за изтеклите няколко месеца има успокоение в системата. Посочиха наболял проблем – агресията от страна на лишени от свобода срещу служители в ГДИН, включително чрез завеждане от поредици от частни дела по мними обвинения.

Това действа изключително демотивиращо и на практика оставя служителите незащитени и уязвими при изпълнението на преките им задължения. Това е сериозен проблем, смята   министър Зарков. То се  ангажира да направи максималното за неговото решаване, включително с предложения за законови промени.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.