Последни новини
Home / Законът / НАП загуби дело за 4.226 млн. лева срещу хазартната компания „Еврофутбол“ на Васил Божков

НАП загуби дело за 4.226 млн. лева срещу хазартната компания „Еврофутбол“ на Васил Божков

Defakto.bg

Националната агенция за приходите окончателно е загубила дело за плащане на 4.226 млн. лева срещу хазартната компания на Васил Божков – „Еврофутбол“, съобщи Mediapool.

Спорът по делото е заради текст в Закона за хазарта, създаден по времето на ГЕРБ, когато фирмите на Божков плащаха 20% върху получените комисионни, а Българският спортен тотализатор – 15% върху направените залози.

През август 2019 година „Еврофутбол“ подава декларация пред Държавната комисия по хазарта, в която декларира получени такси и комисионни за 10.2 милиона лева. Това са сумите, за които „Еврофутбол“ твърди, че остават чисто след изплатените суми на играчите. „Еврофутбол“ плаща на 20% върху тази сума, което е дължима държавна такса – 2.042 милиона лева.

Ако се плаща държавна такса от 15% върху залозите, дължимата сума е 6.311 милиона лева   Разликата между дължимата и платената такса е 4.269 милиона лева, казва Държавната комисия по хазарта в своето наказателно постановление, издадено на „Еврофутбол“.

В същото време „Еврофутбол“ е получил залози за 42.079 милиона лева. Ако се плаща държавна такса от 15% върху залозите, дължимата сума е 6.311 милиона лева

Разликата между дължимата и платената такса е 4.269 милиона лева, казва Държавната комисия по хазарта в своето наказателно постановление, издадено на „Еврофутбол“. Малко по-късно тази комисия е закрита (след като част от служителите ѝ бяха арестувани), а правоприемник става НАП. Данъчните започват да си търсят тези пари, но „Еврофутбол“ обжалва пред съда и печели.

Столичният административен съд (АССГ) твърди, че неплащането на тези пари не се дължи на някакво нарушение на фирмата. Съдът цитира чл.30 ал.6 от Закона за хазарта, в който се казва, че фирмата е длъжна да подава декларация за разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби.

В утвърдения от министъра на финансите по времето на ГЕРБ образец на декларацията е налична само графа за стойността на получените залози, като липсва такава за изплатените печалби и за разликата между тях. Съдът намира, че с пропуска да декларира стойността на получените залози не се извършва нарушение на разпоредбата на закона, посочава изданието.

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.