Последни новини
Home / Законът / Не виждам никаква причина Румъния и България да бъдат разделяни за Шенген, смята Крум Зарков

Не виждам никаква причина Румъния и България да бъдат разделяни за Шенген, смята Крум Зарков

Defakto.bg
Крум Зарков

Не виждам никаква причина Румъния и България да бъдат разделяни при приемането си в Шенген. Това заяви пред Нова тв  министърът на правосъдието Крум Зарков, в коментар на започващата в неделя среща на експерти от 15 държави, които ще анализират ситуацията с приемането на България и Румъния в Зоната за свободно движение.

Не виждам защо Румъния да има по-голям шанс от нас. Ние имаме еднакви права. Още повече за Шенген нещата еволюират в правилната посока„, допълни той.

Зарков  обясни, че решението за приемането в Шенген ще е политическо, но последствията от него са практически.

Според него тази среща е поискана – и от София, и от Букурещ, за да се демонстрира, че са изпълнения всички параметри от техническа гледна точка. „Решението ще е политическо, но последствията от него са практически. Има натиск, очевиден и силен по турската граница, която е външна за ЕС и трябва да бъде обезпечена със силите, които имаме, а не да ги разпиляваме. Става дума и за придобито от България на по-дълбоко интегриране в европейското пространство”, подчерта той.

Според Зарков,  усещането за беззаконие и липсата на справедливост е от години: „Реформите ще се усетят, когато минем от високопарните фрази и непрекъснатите обвинения към работа и поставянето на проблемите там, където са. замерянето на различни институции с това кой е виновен и кой е опънал чадър, прикрива факта, че само ако нито една от институциите – чадър е възможен. Дори една да работи – чадър не би бил възможен в нито една. Тоест изводът е, че нито една институция не работи на достатъчно ниво – и не става въпрос само за Съдебната система”, подчерта той.

Той коментира и въпроса дали фигурата на главния прокурор в лицето на Иван Гешев е проблемът на Съдебната система или начинът по който е конструирана тя.

Проблемът е и в двете. Чувам как се казва от страни – вие се концентрирате само върху фигурата на главния прокурор и това не е правилно. Но от друга страна не е само това и не би могло да е само това. Преди да говорим за Велико народно събрание и промени в Конституцията трябва да помислим какво можем да направим в рамките на тази. На първо място да я спазваме”, категоричен е той.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.