Последни новини
Home / Законът / Андрей Янкулов: Апокалиптичните послания на Гешев за състоянието на „битовата“ престъпност, нямат нищо общо с действителността (допълнена)

Андрей Янкулов: Апокалиптичните послания на Гешев за състоянието на „битовата“ престъпност, нямат нищо общо с действителността (допълнена)

Defakto.bg
Андрей Янулов

Главният прокурор се държи като зле подготвен политик – популист

 

Най-малкото несериозно е след всяко „криминално“ престъпление, получило широк обществен отзвук, безкритично да се ретранслират апокалиптичните послания на Гешев за състоянието на „битовата“ престъпност: как сме се връщали в 90-те,  ежедневен тормоз върху гражданите и пр.

Това е поредната теза на главния прокурор, която няма нищо общо с обективната действителност.
Естествено, всичко е обвързано със закриването на Спеца и нарушаването на единството между главния и изпълнителната власт.
Подобни изказвания подхождат на зле подготвен политик – популист, който се заиграва с естественото усещане на хората, че престъпността, агресията, несигурността и пр. винаги растат. Винаги сме склонни да вярваме, че в нашето детство е било по-спокойно, убеден съм, че много от израслите дори и през 90-те вярват, че тогава е било едва ли не по-сигурно от сега – да, имало ги е „борците“, но е нямало такива джигити на пътя, такива наркотици, такива извращения…
Данните за състоянието на престъпността обаче са публични и лесно достъпни с бързо търсене в Интернет. И прочитът им показва, че на практика няма база за сравнение между нивата на „битова“ престъпност сега и тези през 90-те.
В периода между 1991 г. и 2000 г. средната интензивност на регистрираните престъпления против личността и собствеността на гражданите на 100 хил. души от населението е 2182.8.
След 2004 г. до 2021 г. включително средната интензивност е 1412.4 регистрирани престъпления против личността и собствеността на 100 хил. души.
Последната 2021 г. е с най-ниската регистрирана престъпност въобще (поне от 1991 г.) – под 1000 престъпления против личността и собствеността на 100 хил. души (това обаче сигурно може да бъде обяснено до голяма степен и с пандемията и по-ниската мобилност). За сравнение през „най-лютата“ година от 90-те – 1997 г., са били 2728.
През последните три месеца на 2022 г., за които има данни – юни, юли и август, действително има леко увеличаване спрямо същите три месеца на 2021 г. (вероятно 2021 г. ще си остане с най-ниската регистрирана престъпност). Но в сравнение пък със същите три месеца примерно пет години назад – през 2017 г. (която от своя страна няма нищо общо с 90-те), отново е налице намаляване.
И преди да се каже как регистрираните от полицията престъпления не отразяват реалните нива на престъпност – полицейските филтри са константа – винаги ги е имало, винаги ще има. Да говорим, че общата престъпност не се намалява, след като това става с регистрираната, означава да можем да обосновем драстично увеличаване на скритата престъпност. Което никой не може да направи, още повече че има видове престъпления, които по правило се регистрират задължително (като отнеманията на МПС) и по които също могат да се хванат тенденциите най-малкото на престъпленията против собствеността.
Така че нищо страшно не се случва с нивата на престъпност. Вероятно може да се очаква известно повишаване в сравнение с последните наистина много тихи години, особено и предвид очакваната икономическа нестабилност, но изгледи за връщане в 90-те поне към момента няма. И едва ли такова ни грози, освен ако не се случат наистина много сериозни социални сътресения.
Каквито закриването на Спеца е просто абсурдно да се твърди, че би могло да предизвика, за да се търси причинната връзка точно с това.

         

Връх на абсурда

За втори път  пиша днес: главният прокурор се държи като зле подготвен политик – популист.

Конституционният ни модел неслучайно е предвидил прокуратурата да бъде част от съдебната власт и да стои по-далеч от политиката.

Гешев го извращава непрестанно – каква работа може да има той на протест с искания срещу властта, и то от страната на протестиращите, и то да обяснява как нямало държава… Това е връх на абсурда.

Тази сценка прилича по абсурдността си на онази от началото на мандата на Цацаров, при която Бареков беше организирал жива верига около Съдебната палата в подкрепа на Цацаров. С разликата, че онова беше безобидно и Цацаров не отиде „протестиращите в подкрепа“ да го носят на ръце, а тук Гешев директно подклажда социално напрежение.

Edit: Отделно от това, по този начин очевидно негативно влияе и на конкретното разследване на конкретното деяние, станало повод за протеста. Може ли потенциалният извършител да разчита на безпристрастно разследване при това поведение на главния прокурор? (От профила на автора във  Фейсбук).

Бел ред. Повод за последния коментар е посещението на главния прокурор Иван Гешев в столичния квартал Факултета по покана на лидерите на ромската общност заради смъртта на таксиметровия шофьор при сбиване след спор за предимство на пътя. Гешев за пореден път през последните  дни обвини  политиците за инцидентите по пътищата с внушението, че  закриването на спецпрокуратурата и спецсъда води до ненаказана престъпност.  Без да се спира на въпроса, че задължение на държавното обвинение е да привлича към отговорност извършителите на престъпления и да ги праща в съда.  Без речи и ръкопляскания, които не потушват, а засилват напрежението в обществото. 

Изявленията на Иван Гешев коментира и вътрешният министър Иван Демерджиев:  За мен е по-важно господин Гешев да осъзнае, че прокуратурата не е нещо извън държавата, прокуратурата е част от държавата, държавен орган. И самата прокуратура апелираше да работи заедно с МВР. В случая МВР си свърши работата, МВР задържа извършителя, МВР обезпечи всички свидетели, очевидци, те са разпитани, осигурени. Извърши по необходимост неотложните действия – там на място. Така че, МВР сътрудничи изцяло не само по този случай и си изпълнява правомощията„.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.