Последни новини
Home / Гостува ни / Експерти на ООН: България да предприеме незабавни мерки за предпазване на възрастните хора от COVID-19

Експерти на ООН: България да предприеме незабавни мерки за предпазване на възрастните хора от COVID-19

Defakto.bg

Преди месеци двама специални докладчици и един независим експерт на ООН отправят въпроси към българските здравни власти, свързани с мерките, взети за по-добра защита на възрастните и хронично болните хора от боледуване и смърт от COVID-19. И до момента няма отговор на българското правителство.

 Питането е провокирано от жалбата пред Европейския комитет по социални права срещу дискриминационния план за ваксиниране срещу COVID-19 от 2020/2021 г.

С писмо от 26 май 2022 г. независимият експерт за упражняването на всички права на човека от страна на възрастните хора, специалният докладчик за извънсъдебните екзекуции, произволните екзекуции и екзекуциите по бърза процедура и специалният докладчик за правото на всеки да ползва най-високите възможни стандарти за физическо и умствено здраве отправят към българското правителство пет въпроса, свързани със защитата на възрастните и хронично болните хора от COVID-19. Писмото е провокирано от жалбата пред Европейския комитет по социални права (ЕКСП) срещу българския ваксинационен план от края на 2020 и началото на 2021 г., внесена от Института за европейска политика на Отворено общество (OSEPI). Към днешна дата няма данни българското правителство да е отговорило на поставените въпроси.

Припомняме, че в края на януари OSEPI внесе жалба пред Европейския комитет по социални права, че България не е осигурила приоритетен достъп до ваксини за възрастните и хронично болните хора в периода, когато достъпът до ваксини беше ограничен. По същото време БХК подаде иск пред СРС по чл. 71, ал. 3 от Закона за защита от дискриминация със същите мотиви. Разглеждането и на двете жалби от компетентните органи е в ход.

В писмото си специалните докладчици подчертават своята загриженост от начина, по който е била планирана и проведена ваксинационната кампания във визирания в жалбите период. Те подчертават, че дори в становището на българското правителство относно допустимостта на жалбата се признават незадоволителното ниво на ваксинация и нуждата от „координирани усилия“ за справяне с този проблем. Експертите на ООН отчитат, че в това свое становище българското правителство е съобщило, че се планира „мащабна информационна кампания“ за насърчаване на населението да се ваксинира срещу COVID-19, насочена включително към възрастни хора и хора със съпътстващи заболявания.

Експертите на ООН настояват за допълнителни данни, и питат българското правителство как са защитени възрастните и хронично болните хора от коронавирусното заболяване след април 2022 г., когато отпаднаха всички противоепидемични ограничения, както и какви са дейностите за разпространение на уебсайта на Министерството на здравеопазването „Плюс мен“, който беше създаден за популяризиране на ваксинирането. „Докато очакваме отговор, настоятелно призоваваме правителството […] да предприеме незабавни и необходими временни мерки за осигуряване на достъп до ваксини срещу COVID-19 за възрастни хора и хора със съпътстващи здравословни проблеми, включително за осигуряване на физическа достъпност, и факти и научнообоснована информация за ползите на ваксините, за да се гарантира, че действията на държавата са в съответствие със стандартите на международното право за правата на човека“, отбелязва се в документа.

Пълния текст на писмото можете да намерите ТУК.

В началото на октомври в България, както и в останалите държави от ЕС, тече реваксинация с ваксините, адаптирани срещу варианта на SARS-CoV-2 Омикрон. По данни на Министерството на здравеопазването, до края на годината България ще получи общо 2 710 904 дози адаптирани ваксини на производителя Pfizer/BioNTech, а до края на октомври – общо 13 060 дози адаптирани ваксини на Moderna.

Все още обаче България е държавата в ЕС с най-ниско ваксинационно покритие срещу COVID-19  – по данни на Европейския център за контрол на заболяванията, едва 30% от българите имат завършен основен курс на ваксинация и само 1% имат поставена втора бустерна доза. Експертите очакват вирусът да предизвика поне една епидемична вълна и през идния есенно-зимен период. Възрастните и хронично болните остават най-силно уязвими от тежко боледуване и смърт, а смъртността от коронавирусната инфекция у нас запазва значително по-високи нива от средните за ЕС. На този фон, обещаната „мащабна кампания“ остава невидима, не се забелязват и никакви фокусирани усилия за повишаване на ваксинационния обхват поне сред най-рисковите групи.

Българският хелзинкски комитет в партньорство с Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) работи по проект за ваксинационна справедливост. Той цели разобличаване на лошите практики в управлението на ваксинационния процес, които доведоха до претоварване на здравната система, увеличени здравни и социални разходи, дългосрочни вреди върху децата и предотвратима загуба на човешки животи, преобладаващо сред възрастни граждани.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.