Последни новини
Home / Законът / СГП: Не са истина твърденията, че обвиняемият за смъртта на таксиметровия шофьор е бил подпомаган от 10 души

СГП: Не са истина твърденията, че обвиняемият за смъртта на таксиметровия шофьор е бил подпомаган от 10 души

Defakto.bg
Иван Гешев е обещал на представители на таксиметрови организации прокуратурата да ги подпомогне с експертно становище по предлагани от тях законодателни промени. Те са свързани със сигурността и нормалното функциониране на бранша и са провокирани от инцидента с починал таксиметров шофьор в събота вечерта.

На обвиняемия Й.И. за смъртта на 34-годишния таксиметровия шофьор в събота в столицата, е предявено обвинение в присъствието на адвокати, съобщават от Софийска градска прокуратура (СГП).  Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост – чл.124, ал. 1 от НК.

След освидетелстване от полицията, по тялото му за открити наранявания, за което е съставена документация.  Още не е готова съдебномедицинската експертиза на починалия таксиметров щофоьор,  която би дала предварително заключение относно причината за смъртта му.  Тя е назначена в първия ден от разследването – 08.10.2022 г.

Разпитани са 17 свидетели, които са възприели различни „етапи“ от инцидента.  Ето и обясненията на СГП за  фактическа обстановка досега:

На 08.10.2022 г. около 18:30 часа лек таксиметров автомобил, управляван от починалия Х. Й., се движи в посока обратна на посоката за движение по ул. „Рибен буквар“ в столичния ж. к. „Разсадника-Коньовица“. По ул. „Хъшове“, перпендикулярна на ул. „Рибен буквар“, се движи автомобил, управляван от приятелката на обвиняемия Й. И., в който на пасажерското място пътува обвиняемият Й. И. Двата автомобила се засичат и спират. Починалият и обвиняемият слизат от автомобилите и между тях възниква вербално пререкание по повод правилата за движението по пътищата.

Спречкването прераства във физическа агресия, като показанията на свидетелите не са еднопосочни както за  размяната на удари, така и за това кой от двамата първи нанася удар на другия. Физическата саморазправа е преустановена, като има показания, че това е станало, тъй като приятелката на обвиняемия е извикала полиция. Обвиняемият и починалият шофьор на такси се върнали по колите си, но след малко сбиването е било възобновено.

Част от свидетелите заявяват, че са видели как водачът на таксито набира някого по телефона и след малко пристигат трима мъже, които заедно с таксиметровия шофьор започват да бият обвиняемия. Други свидетели, твърдят, че обвиняемият е нанесъл побой на таксиметровия шофьор.

Биещите се били разтървани от граждани и след намесата на полиция. След преустановяване на боя 34-годишният Х. Й. паднал на земята. Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта му.

Към момента се установява, че не отговарят на истината медийните твърдения, че е имало голям брой хора – 10 или 7 човека, заедно с обвиняемия Й. И., които са участвали в сбиването.

Разследването се води изключително интензивно при добра координация и взаимодействие между СГП и 03 РУ-СДВР, казва прокуратурата. Наблюдавщият прокурор е предложил делото да бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София и от Върховна касационна прокуратура.

Предстои да бъде взето решение относно мярката за неотклонение на обвиняемия.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.