Последни новини
Home / Законът / СГП: Не са истина твърденията, че обвиняемият за смъртта на таксиметровия шофьор е бил подпомаган от 10 души

СГП: Не са истина твърденията, че обвиняемият за смъртта на таксиметровия шофьор е бил подпомаган от 10 души

Defakto.bg
Иван Гешев е обещал на представители на таксиметрови организации прокуратурата да ги подпомогне с експертно становище по предлагани от тях законодателни промени. Те са свързани със сигурността и нормалното функциониране на бранша и са провокирани от инцидента с починал таксиметров шофьор в събота вечерта.

На обвиняемия Й.И. за смъртта на 34-годишния таксиметровия шофьор в събота в столицата, е предявено обвинение в присъствието на адвокати, съобщават от Софийска градска прокуратура (СГП).  Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост – чл.124, ал. 1 от НК.

След освидетелстване от полицията, по тялото му за открити наранявания, за което е съставена документация.  Още не е готова съдебномедицинската експертиза на починалия таксиметров щофоьор,  която би дала предварително заключение относно причината за смъртта му.  Тя е назначена в първия ден от разследването – 08.10.2022 г.

Разпитани са 17 свидетели, които са възприели различни „етапи“ от инцидента.  Ето и обясненията на СГП за  фактическа обстановка досега:

На 08.10.2022 г. около 18:30 часа лек таксиметров автомобил, управляван от починалия Х. Й., се движи в посока обратна на посоката за движение по ул. „Рибен буквар“ в столичния ж. к. „Разсадника-Коньовица“. По ул. „Хъшове“, перпендикулярна на ул. „Рибен буквар“, се движи автомобил, управляван от приятелката на обвиняемия Й. И., в който на пасажерското място пътува обвиняемият Й. И. Двата автомобила се засичат и спират. Починалият и обвиняемият слизат от автомобилите и между тях възниква вербално пререкание по повод правилата за движението по пътищата.

Спречкването прераства във физическа агресия, като показанията на свидетелите не са еднопосочни както за  размяната на удари, така и за това кой от двамата първи нанася удар на другия. Физическата саморазправа е преустановена, като има показания, че това е станало, тъй като приятелката на обвиняемия е извикала полиция. Обвиняемият и починалият шофьор на такси се върнали по колите си, но след малко сбиването е било възобновено.

Част от свидетелите заявяват, че са видели как водачът на таксито набира някого по телефона и след малко пристигат трима мъже, които заедно с таксиметровия шофьор започват да бият обвиняемия. Други свидетели, твърдят, че обвиняемият е нанесъл побой на таксиметровия шофьор.

Биещите се били разтървани от граждани и след намесата на полиция. След преустановяване на боя 34-годишният Х. Й. паднал на земята. Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта му.

Към момента се установява, че не отговарят на истината медийните твърдения, че е имало голям брой хора – 10 или 7 човека, заедно с обвиняемия Й. И., които са участвали в сбиването.

Разследването се води изключително интензивно при добра координация и взаимодействие между СГП и 03 РУ-СДВР, казва прокуратурата. Наблюдавщият прокурор е предложил делото да бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София и от Върховна касационна прокуратура.

Предстои да бъде взето решение относно мярката за неотклонение на обвиняемия.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.