Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата се самосезира за „българския камион“ на взривения Кримски мост, България няма съучастие, каза премиерът Донев

Прокуратурата се самосезира за „българския камион“ на взривения Кримски мост, България няма съучастие, каза премиерът Донев

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура се самосезира по медийни публикации, свързани с български камион при взрива на  Кримския мост от 8-ми октомври.

Това написа в профила си в Туиътр главният прокурор, който се надява  българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост. Няма кауза, която да оправдае убийствата на невинни украински граждани.

Макар, че вчера Иван Гешев отказа да коментира темата, от прессъобщение днес става ясно, че държавното обвинение  работи по разпространената в различни медии информация, позоваваща се на думи на председателя на руския следствен комитет Александър Бастрикин, че камионът, който избухна на Кримския мост на 08.10.2022 година, е минал през България.

Прокурор в Софийската градска прокуратура незабавно е разпоредил проверка по наличната информация по Закона за съдебната власт, съобщиха оттам.

Проверката е възложена и на Министерството на вътрешните работи и на Държавната агенция „Национална сигурност“, като след приключване, материалите трябва да бъдат докладвани за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

От държавното обвинение уточняват, че са били уведомени насрещно от ДАНС, че Агенцията също работи по случа, и уверяват, че обществеността ще бъде уведомена за резултатите от проверката.

По – късно премиерът Гълъб Донев заяви, че България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост, няма и такова обвинение официално от Русия, подчерта той. Премиерът посочи, че е разпоредил проверка на ДАНС за маршрута на камиона и дали той  е тръгнал от България.

„Уведомена е и прокуратурата за проверката, която извършва ДАНС. За резултатите от проверката ще бъдат съответно информирани компетентните органи. Тази информация, която имате, не е точно такава и не е достоверна. България единствено се свързва като географска точка по маршрута на камиона. Нищо повече. Всички документи, с които разполагат съответно митническите власти, органите на МВР, Държавна агенция „Национална сигурност“, ще бъдат изяснени и информация ще получат компетентните органи, които имат отношение към случая. Официална атака срещу България от руска страна няма„, каза  Донев.

Той допълни, че  хората и медиите у нас трябва да бъдат изключително внимателни, когато коментират тази тема. Темата за „българска следа“ с камиона е само в медийни публикации, каза служебният премиер и апелира за отговорност, защото използването на това словосъчетание предполага съучастие. Премиерът помоли журналистите да коментират темата с отговорност, тъй като тя създава рискове както за националната сигурност, така и за въвличането на България в една тема, в която не би трябвало да се експонира по такъв начин в медиите.

Гълъб Донев допълни, че страната ни е била спомената само като точка от маршрута на превозното средство и допълни още веднъж, че към момента няма каквито и да са данни, че страната ни да има нещо общо с този инцидент.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.