Последни новини
Home / Гостува ни / 10 октомври, световен ден срещу смъртното наказание: Само 18 държави членки на ООН все още извършват екзекуции

10 октомври, световен ден срещу смъртното наказание: Само 18 държави членки на ООН все още извършват екзекуции

Defakto.bg

Съвместно изявление на  върховния представител, от името на Европейския съюз и на генералния секретар на Съвета на Европа 

По повод Европейския и световен ден за борба срещу смъртното наказание Европейският съюз (EC) и Съветът на Европа потвърждават категорично недвусмисленото си противопоставяне на смъртното наказание винаги, навсякъде и при всички обстоятелства.

Тази година отбелязваме двадесетата годишнина на Протокол № 13 към Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) относно премахването на смъртното наказание при всички обстоятелства. Поздравяваме всички държави – членки на Съвета на Европа (включително всички държави – членки на ЕС), които са премахнали смъртното наказание при всички обстоятелства, и призоваваме последните две държави – членки на Съвета на Европа, които все още не са се присъединили към този протокол – Армения и Азербайджан – да го направят незабавно.

Постоянното намаляване в световен мащаб на броя на държавите, които все още прилагат смъртното наказание, потвърждава глобалната тенденция към изоставяне на това жестоко, нечовешко и неефективно наказание. Малцинство от 18 държави, т.е. 9% от общия брой на държавите – членки на ООН, все още са извършвали екзекуции през 2021 г. Призоваваме тези държави да въведат мораториум върху смъртното наказание като първа стъпка към премахването му.

ЕС и Съветът на Европа категорично осъждат смъртните присъди, издадени неотдавна в окупирания украински град Донецк. Подчертаваме, че тези присъди са несъвместими както с европейското, така и с международното право в областта на правата на човека, включително Женевските конвенции, и приветстваме с облекчение освобождаването на осъдените лица. Изразяваме също така съжаление във връзка с политически мотивираното изменение на Наказателния кодекс на Беларус, с което смъртното наказание се разширява, за да обхване „опитите за терористични актове“, с крайната цел да се атакува политическата опозиция, и настоятелно призоваваме властите да отменят това решение. Призоваваме също така Сингапур, Иран, Саудитска Арабия и други държави, които наскоро увеличиха броя на екзекуциите, да се присъединят към световната тенденция и да се откажат от използването на това нечовешко наказание.

ЕС и Съветът на Европа приветстват Казахстан за ратифицирането на Втория факултативен протокол към Международния пакт за граждански и политически права, чиято цел е премахването на смъртното наказание в световен мащаб. Поздравяваме също така Папуа-Нова Гвинея, Централноафриканската република и Екваториална Гвинея за премахването на смъртното наказание тази година.

Нечовешкото и унизително отношение е присъщо на смъртното наказание. Смъртната присъда допринася за дългосрочното физическо и психологическо влошаване на здравето на осъденото лице. Душевното страдание в очакване на екзекуцията и използваните брутални методи на екзекуция противоречат на член 3 от ЕКПЧ, както се признава отдавна в решенията на Европейския съд по правата на човека.

На последно място, ЕС и Съветът на Европа насърчават всички държави да се присъединят към Световния алианс срещу търговията със стоки, използвани с цел изтезания, лансиран през 2017 г., в който понастоящем участват 62 държави, поели ангажимент да ограничат търговията със стоки, използвани за извършване на изтезания и смъртно наказание.

Смъртното наказание е нечовешко и унизително отношение, противоречащо на човешкото достойнство. То не служи като възпиращ фактор за престъпността. Нито една правна система не е защитена от съдебни грешки, които могат да доведат до загуба на невинен живот. Няма да спрем да застъпваме тази позиция, докато смъртната присъда не престане да се прилага.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.