Последни новини
Home / Законът / Зам.министър М. Павлова: България е единствената страна в Европа, която поддържа 24-часов режим на работа в затворите

Зам.министър М. Павлова: България е единствената страна в Европа, която поддържа 24-часов режим на работа в затворите

Defakto.bg

Намалява броят на ефективните присъди и лишените от свобода заради  условни присъди и пробация

 

В последните години рязко пада броят на лицата, попадащи в местата за лишаване от свобода. По думите на зам. минситъра на правосъдиеот Мария Павлова към 2017 г. те са били около 12 000 души, а сега са малко над 6400, тоест наполовина, като същевременно надзорно-охранителният състав се увеличава заради непрекъснато провежданите конкурси. Това заяви тя пред БНР.

Повод за коментара й е  напрежението в Синдиката на служителите в затворите, които заплашват с ефективни стачни действия заради пременения им начин на работа – от 24 часови смени преминават на 12 часов режим на работа.

Многократно са водени разговори със синдикатите относно начина на работа и режима, по който работи надзорно-охранителният състав, заяви  Павлова. Тези разговори са започнали още преди година и половина и 24-часовият режим на работа се коментира оттогава, посочи тя и упрекна Синдиката на служителите в затворите за липса на конкретика в исканията.

Павлова уточни, че „24-часовите смени, за които те претендират да продължат да работят,  са изключение от правилото. Противоречат на законоустановените норми в България.“ Има изрични препоръки от международни организации режимът на работа да бъде структуриран в 8- и 12-часови смени, каза тя.

24- часовият режим пречи на доброто функциониране на системата. В Европа сме единствената държава, която го поддържа, категорична е Павлова, която каза още, че 12-часовите смени няма да бъдат отменени.

„Няма проверки срещу синдикалисти. Просто се опитва да се създаде излишно напрежение, каквото в момента не съществува“, заяви тя.

„Към настоящия момент надзорно-охранителният състав в местата за лишаване от свобода е 3137 човека, което прави съотношение 2,3 лишени от свобода на един охранител, по което сме на едно от водещите места в Европа“, отбеляза зам.министърът.

Намаляването на броя на лишените от свобода се дължи на условни присъди и пробация и намаляване на броя на ефективните присъди, допълни Павлова.

„Среща с всички синдикати в сектор „Сигурност“ се провеждат регулярно. Има няколко синдиката. В момента не дефинираме никакво напрежение в системата“ – каза  заместник-министърът в отговор на критиките на Синдиката на служителите в затворите за провокирано напрежение в системата от регламентирания начин на работа.   „Те непрекъснато пускат писма. В нито едно от тях  обаче не отчитат какво е направено в последните 2 месеца за социалния диалог и за техните социални претенции“, добави зам. министърът.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.