Последни новини
Home / Законът / Отчет: Липсва обществена подкрепа за закриване на районни съдилища поради неравномерното им натоварване с дела

Отчет: Липсва обществена подкрепа за закриване на районни съдилища поради неравномерното им натоварване с дела

Defakto.bg
Даниела Марчева

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е приела за сведение представените от комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ доклади за проведените обществени обсъждания, свързани с оптимизиране на структурата и организацията на дейността на районните съдилища от съдебния район на Окръжен съд – Стара Загора, Окръжен съд – Ямбол, Окръжен съд – Хасково, Окръжен съд – Добрич и Окръжен съд – Габрово. Обсъжданията бяха проведени  по  решение на СК, напомня пресцентърът на ВСС.

В дискусията участва министърът на правосъдието Крум Зарков.

Публичните форуми са проведени с участието на членовете на колегията и представители на всички заинтересовани страни в съответния съдебен район, като областна управа, общини, кметства, нотариуси, адвокати, прокуратура, съдебни изпълнители, представители на местната общност и бизнеса, на неправителствени организации и други, .

Активно са участавали народните представители, избрани от съответния район, посочи Даниела Марчева – член на ВСС и председател на комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към СК.  Тя обобщи, че обсъжданията показват липса на подкрепа извън съдебната система за преструктуриране чрез закриване или вливане на един съд в друг.  Независимо от спецификите на съдебните райони са получени аналогични принципни позиции, като заинтересованите страни подчертават важността на съда за местната общност, както с оглед на предоставяното правосъдие и достъпа до него, така и на престъпността, икономическата и бизнес среда, социалното и демографско развитие.  Отчита се, че най-големи затруднения в достъпа до правосъдие ще изпитат най-слабите социални слоеве, които не биха могли да се ползват в пълна степен услугите на Единния портал за електронно правосъдие. Акцентирано е било и на затрудненията, които биха възникнали при подобно преструктуриране в граничните райони, където органите на реда трябва да преодоляват мигрантския натиск. Посочва се, че евентуалното закриване на адвокатски и нотариални кантори ще доведе до отстъп от правосъдие.

Извън законовото правомощие за откриване и закриване на съдилища и на териториални отделения, ВСС не разполага с възможности за екстензивни мерки – законодателни промени, които да внесат качествено ново и различно съотношение в съдебната карта. Трябва да се държи сметка какви са причините да се настоява за реформата и какви са целите ѝ – регулиране на натовареността и бюджетни икономии„, посочва  Марчева. Според нея въпросът с неравномерната натовареност на съдиите може да се реши чрез регулиране на разпределението на делата и промяна на подсъдността или чрез административни мерки.

Министър Зарков обърна внимание, че това не е дебат, който се ограничава в рамките на ВСС, защото закриването на един съд влияе изцяло на съответния регион. Той се ангажира на база изготвените доклади от обществените обсъждания в петте съдебни райони да се прецени какви са възможните законови промени, за да се намали натовареността на съдилищата.

Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, казва,  че реформата на съдебната карта трябва да бъде направена след достатъчно задълбочено обсъждане и с подкрепата на другите власти, защото проблемът рефлектира както върху държавността, така и върху достъпа до правосъдие.

Според Атанаска Дишева  е необходимо  да се възобнови  обсъждането в  Пленума на ВСС на решението за избрания модел на реформата.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.