Последни новини
Home / Законът / Отчет: Липсва обществена подкрепа за закриване на районни съдилища поради неравномерното им натоварване с дела

Отчет: Липсва обществена подкрепа за закриване на районни съдилища поради неравномерното им натоварване с дела

Defakto.bg
Даниела Марчева

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е приела за сведение представените от комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ доклади за проведените обществени обсъждания, свързани с оптимизиране на структурата и организацията на дейността на районните съдилища от съдебния район на Окръжен съд – Стара Загора, Окръжен съд – Ямбол, Окръжен съд – Хасково, Окръжен съд – Добрич и Окръжен съд – Габрово. Обсъжданията бяха проведени  по  решение на СК, напомня пресцентърът на ВСС.

В дискусията участва министърът на правосъдието Крум Зарков.

Публичните форуми са проведени с участието на членовете на колегията и представители на всички заинтересовани страни в съответния съдебен район, като областна управа, общини, кметства, нотариуси, адвокати, прокуратура, съдебни изпълнители, представители на местната общност и бизнеса, на неправителствени организации и други, .

Активно са участавали народните представители, избрани от съответния район, посочи Даниела Марчева – член на ВСС и председател на комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към СК.  Тя обобщи, че обсъжданията показват липса на подкрепа извън съдебната система за преструктуриране чрез закриване или вливане на един съд в друг.  Независимо от спецификите на съдебните райони са получени аналогични принципни позиции, като заинтересованите страни подчертават важността на съда за местната общност, както с оглед на предоставяното правосъдие и достъпа до него, така и на престъпността, икономическата и бизнес среда, социалното и демографско развитие.  Отчита се, че най-големи затруднения в достъпа до правосъдие ще изпитат най-слабите социални слоеве, които не биха могли да се ползват в пълна степен услугите на Единния портал за електронно правосъдие. Акцентирано е било и на затрудненията, които биха възникнали при подобно преструктуриране в граничните райони, където органите на реда трябва да преодоляват мигрантския натиск. Посочва се, че евентуалното закриване на адвокатски и нотариални кантори ще доведе до отстъп от правосъдие.

Извън законовото правомощие за откриване и закриване на съдилища и на териториални отделения, ВСС не разполага с възможности за екстензивни мерки – законодателни промени, които да внесат качествено ново и различно съотношение в съдебната карта. Трябва да се държи сметка какви са причините да се настоява за реформата и какви са целите ѝ – регулиране на натовареността и бюджетни икономии„, посочва  Марчева. Според нея въпросът с неравномерната натовареност на съдиите може да се реши чрез регулиране на разпределението на делата и промяна на подсъдността или чрез административни мерки.

Министър Зарков обърна внимание, че това не е дебат, който се ограничава в рамките на ВСС, защото закриването на един съд влияе изцяло на съответния регион. Той се ангажира на база изготвените доклади от обществените обсъждания в петте съдебни райони да се прецени какви са възможните законови промени, за да се намали натовареността на съдилищата.

Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, казва,  че реформата на съдебната карта трябва да бъде направена след достатъчно задълбочено обсъждане и с подкрепата на другите власти, защото проблемът рефлектира както върху държавността, така и върху достъпа до правосъдие.

Според Атанаска Дишева  е необходимо  да се възобнови  обсъждането в  Пленума на ВСС на решението за избрания модел на реформата.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.