Последни новини
Home / Законът / МС реши окончателно: Европейските прокурорите на Лаура Кьовеши влизат в сградата на „Раковски“ 134

МС реши окончателно: Европейските прокурорите на Лаура Кьовеши влизат в сградата на „Раковски“ 134

Defakto.bg

В емблематичната сграда на улица „Раковски“ 134 в столицата ще се настанят българските европейски прокурори, реши окончателно правителството. Министърът на регионалното развитие Иван Шишков коментира:

Сградата е с акт за държавна собственост. В момента е под разпореждането на областната управа. Има съвсем малка частна собственост в партера. Тази частна собственост, разбира се, си остава частна. Иначе, в основната си част, сградата ще бъде предоставена на ВСС, за да може да се използва за нуждите на европейската прокуратура. Сградата е административна. Няма да има разрешение за строеж. Тя е с такива функции и ще бъде извършен само ремонт„.

Министър Шишков препрати към областния управител на София град въпросите къде ще бъдат преместени политически партии, които в момента се помещават на Раковски 134.

Самостоятелната сграда за европейските делегирани прокурори бе осигурена,  след като 47-ото НК  пpиe oĸoнчaтeлнo  пpoмeнитe в Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт, c ĸoитo бe cъздaдeнa aдминиcтpaтивнaтa нeзaвиcимocт нa eвpoпeйcĸитe дeлeгиpaни пpoĸypopи.

Законът предвиди, че прокурорите на Европейската прокуратура у нас  щe ce пoдпoмaгaт oт caмocтoятeлнa aдминиcтpaция, вĸлючитeлнo caмocтoятeлни peгиcтpaтypa и дeлoвoдcтвo. Дeйнocттa им щe ce opгaнизиpa oт oпpaвoмoщeн oт Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa eвpoпeйcĸи дeлeгиpaн пpoĸypop. Законът задължи  Mиниcтepcĸия cъвeт дa пpeдocтaви нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт (BCC) cгpaдa зa ocигypявaнe дeйнocттa нa eвpoпeйcĸитe дeлeгиpaни пpoĸypopи.

През август  служебният министър на правосъдието Крум Зарков даде знак, че  адресът на Европейската прокуратура  ще е  ул. „Г.С. Раковски“ 134.

Тя е празна в момента и няма да има някой, който да бъде изгонен. Следващият етап е кадровото обезпечение на европейските делегирани прокурори и тогава те ще имат всички условия, за да действат независимо и да открият завесата над някои проблеми, които българската прокуратура не успя да направи„, заяви Зарков. Правосъдният министър обясни, че след няколко срещи с европрокурорите, МС, МРРБ и управата на София за подбор на най-подходящата сграда, бе подписал писмо за въпросната сграда на ул. „Раковски“.

Това беше  един от приоритетите ни от началото на мандата на Министерството на правосъдието„, заяви с днешна дата министър Зарков.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.