Последни новини
Home / Законът / Няма как главният прокурор да се разграничи от държавата, казва експертът Андрей Янкулов

Няма как главният прокурор да се разграничи от държавата, казва експертът Андрей Янкулов

Defakto.bg

Във вторник  прокуратурата излезе със становище относно състоянието на правовата държава и върховенството на закона в България. Има и статистика за последните 24 часа, включваща пребити възрастни хора, установяване на пияни и дрогирани шофьори и инциденти с полицейски служители след употреба на наркотици. Заключението е, че това е резултат от систематичното уронване на престижа на съдебната влас и от политическите атаки срещу прокуратурата, включително и срещу главния прокурор. Той от своя страна заявява, че в държавата няма държава.

Няма как главният прокурор да се разграничи от държавата, заяви пред БНР Андрей Янкулов, бивш прокурор,  а сега адвокат и експерт в Антикорупционния фонд.

Той ръководи една от сериозните държавни институции, натоварена със задачата да провежда наказателно преследване. Критиките срещу властта, които граждани и политици отправят, са малко или много и към главния прокурор и самата институция, която представлява. Прокуратурата е натоварена със задачата да ръководи разследването и да повдига обвинения“.

Прокуратурата казва, че имаме нива на престъпността от 90-те години, но не подкрепя твърдението с данни, обясни Янкулов. „Така остава просто едно хвърляне на заявления в обществото. Общото усещане у хората винаги е, че живеем по-несигурно, а агресията и престъпленията са повече“.

Темата за войната по пътищата е удобна за господин Гешев, заяви адвокатът. Ситуацията в МВР обаче не е цветуща, отбеляза той и допълни: „Тя е резултат от неправилната селекция на ръководни кадри през годините. Такъв извод може да се направи и за прокуратурата“.

Имаше дългогодишен проблем с разследването на полицейско насилие, каза Янкулов.  „Това е проблем,  идентифициран многократно от Европейския съд по правата на човека. С отлагането и минаването на времето става все по-трудно доказването на което и да е престъпление“.

Необходими са повече възможности за външен процедурен контрол върху това как се осъществява функцията по наказателно преследване, убеден е той.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.