Последни новини
Home / Законът / Руските власти арестуваха осем души за взривения камион на Кримския мост, товарът е минал през Русе, сочат те

Руските власти арестуваха осем души за взривения камион на Кримския мост, товарът е минал през Русе, сочат те

Defakto.bg
Снимки на заподозрените, разпространени от ФСБ

ФСБ: Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна и неговият ръководител Кирило Буданов са организаторите на „терористичната“ атака на Керченския мост

Москва арестува осем души за взрива на Кримския мост, съобщава Ройтерс

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) съвместно със Следствения комитет на Руската федерация установиха, че организатор на терористичната атака на Кримския мост е главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти. Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за българския  Русе в началото на август. В транспортирането на товара са участвали граждани на Украйна, Грузия и един гражданин на Армения“.

Това се посочва в изявление на ФСБ (Федералната служба за безопасност), публикувано в руските медии, съобщи   в. Сега. В изявлението е цитиран конкретен договор на регистрирана в Русе фирма – Baltex Capital SA.

Според БТА, която се позовава на ТАСС, за участие в експлозията, определена от Русия като терористичен акт, са задържани петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения, участвали в подготовката на престъплението.  Сочат се  имената на „граждани на Украйна – Цюркало Михаил Владимирович, роден през 1975 г., Ковач Денис Олегович, роден през 1979 г., Соломко Роман Иванович, 1971 г. р.н., граждани на Грузия Иносаридзе Сандро, брокер на име „Леван“ и гражданин на Армения Терчанян Артур, роден през 1985 г.

Ето какво се разказва в изявлението по повод на неприключилото разследване:

Взривното устройство е било замаскирано на рула със строително полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло 22 770 кг и в началото август „изпратено от морското пристанище Одеса до българския Русе по договор № 08.02.2022 г. между LLC „Translogistic UA“ (Киев) и „Baltex Capital SA“ (Русе)“.

От 29 септември до 3 октомври 2022 г. в терминала на Transalliance в Ереван е извършено освобождаване на товара по правилата на ЕврАзЕС и подмяна на документите, след което изпращач е GU AR GROUP LLC (Република Армения, Алаверди), а получател е „Лидер“ ООО (Москва)“

На 4 октомври с камион DAF, регистриран в Грузия, товарът е преминал руско-грузинската граница на ГКПП Верхни Ларс и на 6 октомври е бил доставен и разтоварен в базата за търговия на едро в Армавир в Краснодарския край.

На 7 октомври тази година, със съдействието на Р. Соломко, гражданин на Украйна Злоб Владимир Василиевич, роден през 1987 г., и още петима установени граждани на Русия, документите за товара отново са  променени, като подателят е посочен LLC „ТЕК-34“ (Уляновск), а получателят е несъществуваща компания в Република Крим.

Същия ден палетите са били натоварени в камиона на руския гражданин Юсубов Махир, роден през 1971 г., „който е тръгнал за Симферопол, а на 8 октомври 2022 г. в 06:03 ч., следвайки Кримския мост, той беше взривен“, посочва ФСБ.  „В същото време контролът върху движението на товара по целия маршрут и контактите с участниците в престъпната транспортна схема се осъществяваше от служител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, който се представи като „Иван Иванович“. , който използва за координация както виртуален анонимен номер, закупен в Интернет, така и регистриран за гражданин на Украйна, жител на град Минск Кременчуг Андрейченко Сергей Владимирович, роден през 1988 г., се казва в изявлението, което завършва с извода, че ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов е  организатор на терористичната атака на Кримския мост.

Разследването на нападението продължава. Всички организатори и съучастници, включително чужди граждани, ще бъдат преследвани в съответствие с руското законодателство, пише ФСБ.

При мен вчера идваха държавни институции и служби, които изискаха информация. Всичко им е предоставено – справки, видеозаписи. Това коментира изпълнителният директор на Свободна зона в Русе Георги Стоилов по повод на информацията на руската Федерална служба за сигурност, че взривното устройство, използвано на Кримския мост, е било скрито в рула със строително полиетиленово фолио и „в началото на август е изпратено от морското пристанище на Одеса в Русе по договор между „Транслогистик УА“ (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе)“, съобщи по-късно сайтът „Обективно“.

Стоилов казва още, че към момента не може да даде повече информация по случая. Той обясни, че митнически представител на Baltex Capital S.A., която няма офис в Русе, е спедиторската фирма „Тива Ком“, предава БТА.

„Ние нямаме никакво отношение към товара. Ние сме операторът на този контейнер, но оттам нататък дали стоката е стигнала и къде, не знам“, коментира един от управителите на „Тива Ком“ Валентин Илиев, който обясни, че седалището на Baltex Capital S.A. е в Панама.

Той потвърдждава,  че по документи в контейнера е имало строително фолио.

„Ние го изпращаме към крайния получател, който ни е подаден от търговците. Обработваме документите и ги представяме пред митническите органи“, обясни Илиев.

По думите му товарът е пътувал от Украйна през Румъния за Бургас. Той не знае какво се е случило с контейнера след това.

„Разберете, че днес минават 15-20 камиона с най-различни стоки. Ние сме чист спедитор. В контейнера знаем каква стока има само по документи. За това има контролни органи, които трябва да го проверят, преминавайки през граница. За мен няма нищо общо между камиона, контейнера и стоката с това, което е стигнало там“, обяснява Илиев.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.