Последни новини
Home / Законът / Адвокатското училище „Кръстю Цончев“ организира конференция по повод 30 години от ратификацията на ЕКПЧ

Адвокатското училище „Кръстю Цончев“ организира конференция по повод 30 години от ратификацията на ЕКПЧ

Defakto.bg
Доц. Боряна Мусева, председател на председател на УС на ЦОА „Кръстю Цончев“

Именити юристи участват с лекции на форума

По повод 30-годишнината от ратифицирането на Европейската конвенция за защита човешките права,   адвокатското  училище „Кръстю Цончев“  организира конференция  под надслов  „Достижения и практически предизвикателства пред прилагането на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи”.  Тя ще се проведе на 25 октомври вторник в столицата,  Централен военен клуб, зала No 1.

Форумът ще  бъде открит от председателя на адвокатското училище доц. Боряна Мусева, д-р Ивайло Дерменджиев – председател на Висшия адвокатски съвет и д-р Павлина Панова – председател на Конституционния съд.

В конференцията участие ще вземат  престижни български експерти, съдии и адвокати,  повечето от тях популярни  с дейността и работата  си по защита на човешките права.

Първият обявен  панел  на конференицята е на тема: Европейската конвенция за защита правата на човека и основаните свободи като фактор за модернизиране на конституционното правосъдие. Влияние на Европейската конвенция за защита правата на човека и основаните свободи и решенията на Европейския съд по правата на човека върху практиката на Върховния касационен съд.

Павлина Панова

Лектори ще бъдат  д-р Павлина Панова – председател на Конституционния съд, и съдия Лада Паунова,  зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия

Тема на на втория панел, е:   Достиженията, свързани с приложението на Европейската конвенция за защита правата на човека и основаните свободи – какво се промени в националното законодателство и в практиката на българските съдилища?

Михаил Екимджиев

По нея ще говорят  Мария Димитрова – правителствен агент в дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“  към Министерство на правосъдието, и адвокат Михаил Екимджиев от Пловдивската адвокатска колегия

Третия панел обхващаха въпросите за: Ефективната защита на гарантираните от  Европейската конвенция за защита права на човека и основните свободи права:

– наличието на вътрешноправни средства като предпоставка за защита пред националните власти и изчерпването им като условие  а допустимост на оплакванията пред Европейския съд по правата на човека,  – въвеждането на средства за защита чрез промени в закона и съдебната практика в изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека. 

Здравка Калайджиева
Йонко Грозев

Темата ще бъде коментирана от Здравка Калайджиева – съдия в Европейския съд по правата на човека (2008-2015 г.), и адвокат София Разбойникова от Софийската адвокатска колегия.

След дискусиите, заключително слово ще произнесе  Йонко Грозев – съдия в Европейския съд по правата на човека.

Адвокатите обещават и скромен коктейл на финала.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.