Последни новини
Home / Законът / Годишната среща на главните прокурори от ЕС и Южните страни обсъжда сътрудничество срещу контрабандата и трафика на хора

Годишната среща на главните прокурори от ЕС и Южните страни обсъжда сътрудничество срещу контрабандата и трафика на хора

Defakto.bg

 

Заместникът на главния прокурор Десислава Пиронева и прокурор Марияна Лилова от отдел “Международен” при ВКП взеха участие в четвъртия EuroMed Justice – форум на главните прокурори на държави членки от Европейския съюз и Южните страни партньори (Северна Африка и Близкия Изток), съобщи пресслужбата на прокуратурата.  Срещата се провежда в периода 12-13 октомври 2022 г. в   Хага,  Нидерландия в централата на Евроюст. Събитието предостави възможност на главните прокурори и експертите от всяка страна с представителство на форума, под егидата на Евроюст и Европейската комисия (ЕК), за развитите на междурегионална платформа за поддържане на доверие, взаимно разбирателство и ефективно сътрудничество на най-високите съдебни нива, се казва в съобщението.

Участници във форума са  и представители на Евроюст, сред които и президента Ладислав Харман, на ЕК, на групата Краймекс, представители на  Консултативния форум на главните прокурори, на Мрежата за съдебно обучение и други.

Програмата на събитието обхваща  въпроси от интерес за членовете на Евроюст и техните партньори от Средиземноморския регион, свързани със съдебното сътрудничество по разследване на трансграничната престъпност.  Фокус на дискусиите е нарастващият миграционен натиск върху външните граници на ЕС, в това число и страната ни, което създава рискове от нарушаване сигурността и правата на европейските граждани.

Екипът на EuroMed Justice докладва на форума за разработените дейности по изпълнение на Стратегията и Плана за действие, както и постигнатия напредък. В рамките на дискусиите бяха очертани новите перспективи пред прокуратурите по места, които да бъдат разработени през следващата година/и за продължаване на изпълнението на  Стратегията.

В рамките на миналогодишния форум е приета първата по рода си „Междурегионална стратегия за съдебно сътрудничество“ с приоритет в областта на изграждането на обща политика между държавите за противодействие на контрабандата, на трафика на мигранти и възстановяването на активи, придобити от престъпна дейност.

 Междуинституционалната група за сътрудничество по наказателни въпроси – EuroMed Justice е създадена през 2018 г. под патронажа на главния прокурор на Испания. Основен приоритет на групата е засилване на сътрудничеството между държавите членки на ЕС и Южните партньорски държави /Алжир, Египет, Израел, Йордания, Мароко, Ливан, Палестина и Тунис/ по линия на противодействие на тероризма, трансграничната организирана престъпност, трафика на хора и пресичане на потока на незаконно придобити активи.

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.