Последни новини
Home / Законът / Годишната среща на главните прокурори от ЕС и Южните страни обсъжда сътрудничество срещу контрабандата и трафика на хора

Годишната среща на главните прокурори от ЕС и Южните страни обсъжда сътрудничество срещу контрабандата и трафика на хора

Defakto.bg

 

Заместникът на главния прокурор Десислава Пиронева и прокурор Марияна Лилова от отдел “Международен” при ВКП взеха участие в четвъртия EuroMed Justice – форум на главните прокурори на държави членки от Европейския съюз и Южните страни партньори (Северна Африка и Близкия Изток), съобщи пресслужбата на прокуратурата.  Срещата се провежда в периода 12-13 октомври 2022 г. в   Хага,  Нидерландия в централата на Евроюст. Събитието предостави възможност на главните прокурори и експертите от всяка страна с представителство на форума, под егидата на Евроюст и Европейската комисия (ЕК), за развитите на междурегионална платформа за поддържане на доверие, взаимно разбирателство и ефективно сътрудничество на най-високите съдебни нива, се казва в съобщението.

Участници във форума са  и представители на Евроюст, сред които и президента Ладислав Харман, на ЕК, на групата Краймекс, представители на  Консултативния форум на главните прокурори, на Мрежата за съдебно обучение и други.

Програмата на събитието обхваща  въпроси от интерес за членовете на Евроюст и техните партньори от Средиземноморския регион, свързани със съдебното сътрудничество по разследване на трансграничната престъпност.  Фокус на дискусиите е нарастващият миграционен натиск върху външните граници на ЕС, в това число и страната ни, което създава рискове от нарушаване сигурността и правата на европейските граждани.

Екипът на EuroMed Justice докладва на форума за разработените дейности по изпълнение на Стратегията и Плана за действие, както и постигнатия напредък. В рамките на дискусиите бяха очертани новите перспективи пред прокуратурите по места, които да бъдат разработени през следващата година/и за продължаване на изпълнението на  Стратегията.

В рамките на миналогодишния форум е приета първата по рода си „Междурегионална стратегия за съдебно сътрудничество“ с приоритет в областта на изграждането на обща политика между държавите за противодействие на контрабандата, на трафика на мигранти и възстановяването на активи, придобити от престъпна дейност.

 Междуинституционалната група за сътрудничество по наказателни въпроси – EuroMed Justice е създадена през 2018 г. под патронажа на главния прокурор на Испания. Основен приоритет на групата е засилване на сътрудничеството между държавите членки на ЕС и Южните партньорски държави /Алжир, Египет, Израел, Йордания, Мароко, Ливан, Палестина и Тунис/ по линия на противодействие на тероризма, трансграничната организирана престъпност, трафика на хора и пресичане на потока на незаконно придобити активи.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.