Последни новини
Home / Законът / Президентът: Унизително е политическият процес да е подчинен на дилемата кой посланик ще присъства или отсъства за откриване на 48-ото НС

Президентът: Унизително е политическият процес да е подчинен на дилемата кой посланик ще присъства или отсъства за откриване на 48-ото НС

Defakto.bg

 Очаквам партиите час по-скоро да върнат своя фокус върху истинските проблеми на българите, каза президентът Румен Радев

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев отдаде почит пред Паметника на летеца по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили. Президентът поздрави „всички мъже и жени със сини пагони“, които с  професионализъм и всеотдайност отстояват въздушния суверенитет на България и въпреки многобройните изпитания успяват да градят и нови способности. „Българските военновъздушни сили са ярък пример за мъжество, себеотрицание и родолюбие, от които имаме голяма нужда точно днес и съвсем неслучайно в знак на почит към героизма на летците, бранили отечеството, нашите предшественици поставят този паметник именно тук, на метри от Народното събрание, за да напомнят на народните избраници колко важно е да имаме боеспособна авиация“, изтъкна президентът.

Очаквам партиите час по-скоро да върнат своя фокус върху истинските проблеми на българите – бедността, цените, бюджета, защитата на социално слабите. Унизително е политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или да отсъства на откриването на Народното събрание. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в отговор на въпрос.

Запитан дали е оптимист за сформирането на редовно правителство държавният глава призова партиите да използват разумно времето преди консултациите, да се отдалечат от предизборната реторика и противопоставянето и да възстановят диалога.

От намирането на общи интереси в името на нашето общество зависи дали ще имаме редовно правителство. Защото хората не дадоха изрично подкрепата си само за една партия. Няма да има лесна коалиция, това е ясно за всички. Най-важното в момента е политическите сили да подходят изключително отговорно и да търсят областите, около които могат да постигнат съгласие“, заяви държавният глава. Служебният кабинет постави здрава основа, на която да стъпи следващото редовно правителство, като овладя ръста на цените на газа и горивата и подготвя сериозни компенсации за потребителите по отношение на енергоносителите, посочи още Румен Радев.

Попитан за намесването на името на България в случая с взривяването на Кримския мост държавният глава поздрави службите и правителството за бързото изясняване на случая. „България е суверенна държава и нашите институции трябва да пресичат решително всякакви опити нашата територия и името на България да се замесват в терористична дейност по един или друг начин“, подчерта президентът.

На всички нива, от най-високо политическо ниво до последното оперативно ниво се работи за влизането на България в Шенген, защото това е изключително важно за сигурността не само на България, но и на Европа, заяви президентът.

На предстоящите консултации за формиране на правителство държавният глава ще очаква и отговор от партиите какви решения предлагат за гарантиране на въздушния суверенитет на страната, защото по думите му „още дълги години няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16, а МИГ-29 догодина ще се приземят“. Крайно време е да осъзнаем, че в Европа бушува война“, посочи Румен Радев и добави, че България трябва да може да охранява своето небе.

Президентът припомни, че още през юни предишното редовно правителство е изпратило писма с предложения и искания за оферти за изтребители на лизинг до редица партньори – САЩ, Нидерландия, Италия, Франция, Швеция, а също и до Израел.

Ако бъдат получени изгодни предложения, ще бъде оформен проект за инвестиционен разход и ще бъде внесен в Народното събрание посочи държавният глава и напомни, че само и единствено народните представители могат да вземат такова решение.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.