Последни новини
Home / Законът / Хакери атакуваха сайта на президентството и не само, СГП се самосезира (допълнена)

Хакери атакуваха сайта на президентството и не само, СГП се самосезира (допълнена)

Defakto.bg

Интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта.

Предприети са мерки за намаляване на въздействието на атаката. В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него„, съобщи Прессекретариатът на президенстното.

Софийска градска прокуратура (СГП) оповести, че се е  самосезирала по медийни публикации за хакерска атака. Тя е  била от типа DDoS-разпределителна атака за отказ от услуга.
Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 от ЗСВ. Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР, казват оттам.

За хакерски атаки на сайтовете на  Министерски съвет и други  министерства се заговори в мрежата, но  не последва потвърждение.

По-късно активност по следите на атаките демонстрира и висшето ръководство на ПРБ. От изявление на Иван Гешев се разбра, че хакерските атаки са множество – срещу МВР, МО, Министерство на правосъдието и  Конституционния съд.

Хакерската атака срещу български сайтове е от град Магнитогорск в Руската федерация, уточни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференция на прокуратурата.  Той каза, че все още не е ясно дали става въпрос за един хакер или група хакери, както и дали някой просто си играе,  посочи Сарафов.

Главният прокурор Иван Гешев каза, че по случая работят Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“,  както и специално създаденото подразделение „Киберпрестъпления“ към Националната следствена служба. Хакерската атака срещу различни институции е ясен криманален случай, който засяга устоите на българската държавата, в типичен стил заяви Гешев.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.