Последни новини
Home / Законът / Хакери атакуваха сайта на президентството и не само, СГП се самосезира (допълнена)

Хакери атакуваха сайта на президентството и не само, СГП се самосезира (допълнена)

Defakto.bg

Интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта.

Предприети са мерки за намаляване на въздействието на атаката. В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него„, съобщи Прессекретариатът на президенстното.

Софийска градска прокуратура (СГП) оповести, че се е  самосезирала по медийни публикации за хакерска атака. Тя е  била от типа DDoS-разпределителна атака за отказ от услуга.
Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 от ЗСВ. Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР, казват оттам.

За хакерски атаки на сайтовете на  Министерски съвет и други  министерства се заговори в мрежата, но  не последва потвърждение.

По-късно активност по следите на атаките демонстрира и висшето ръководство на ПРБ. От изявление на Иван Гешев се разбра, че хакерските атаки са множество – срещу МВР, МО, Министерство на правосъдието и  Конституционния съд.

Хакерската атака срещу български сайтове е от град Магнитогорск в Руската федерация, уточни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференция на прокуратурата.  Той каза, че все още не е ясно дали става въпрос за един хакер или група хакери, както и дали някой просто си играе,  посочи Сарафов.

Главният прокурор Иван Гешев каза, че по случая работят Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“,  както и специално създаденото подразделение „Киберпрестъпления“ към Националната следствена служба. Хакерската атака срещу различни институции е ясен криманален случай, който засяга устоите на българската държавата, в типичен стил заяви Гешев.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.