Последни новини
Home / Законът / БХК започна да събира годишните номинации за “ Човек на годината“ за правозащитна дейност

БХК започна да събира годишните номинации за “ Човек на годината“ за правозащитна дейност

Defakto.bg
Уникалната визия на кампанията за 2022 г. е дело на родената в Украйна илюстраторка Вики Книш. Войната  в Украйна, остава централен въпрос за правата на човека и правовия ред както в международен, така и в национален аспект. Затова през тази година информацията за кампанията ще се разпространява и на украински, съобщата от БХК. 

Българският хелзинкски комитет (БХК) от 17 октомври до 15 ноември събира номинации за годишните правозащитни награди „Човек на годината“ за правозащитна дейност в периода октомври 2021 – 2022, съобщиха оттам.  Всеки може да изпраща предложенията си за организации, активисти и доброволци, чиято работа през изминалата година е допринесла за опазването и утвърждаването на човешките права, за защита на животните и опазване на природата в България.

В годината на своята 30-годишнина, БХК организира кампанията „Човек на годината“ за петнайсти път. Традиционно наградите ще бъдат връчени на 10 декември – Международния ден на правата на човека.

Наградите „Човек на годината“ са учредени през 2008 г. от адв. Маргарита Илиева, тогавашна директорка на Правната програма на БХК. На 10 декември 2008 г. БХК за първи път връчи отличията за принос към правата на човека и правозащитността на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“.

Целта на инициативата е да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. През последните години сред отличените бяха образователните медиатори, лекарите и доброволците в COVID-отделенията, протестиращите майки на деца с увреждания, ЛГБТИ-активисти, инициативата за отмяна на запрещението, журналисти и много други.

Независимо жури, съставено от правозащитници и общественици, определя кой от номинираните да получи голямата награда, както и няколко специални приза, посветени на дейността на активисти, журналисти и хора със специфични постижения в сферата на правозащитността през годината. Критериите можете да намерите на официалния сайт на наградите: https://humanoftheyear.org/kriterii/.

Наградите „Човек на годината“ се връчват на хора и каузи, създали прецедент в правозащитната сфера, били фактор за общественото развитие през годината, променили света ни към по-добро с усилията си.

Призовете нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да насърчат активните хора и организации.

От БХК пирзоват: Номинирайте своя „Човек на годината“ до 15 ноември на https://humanoftheyear.org/nominiraite/ или по пощата на адрес 1504 София, ул. „Върбица“ 7, за БХК.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.